Dok znanstvenici pokušavaju dešifrirati tajnu metana na Marsu, sada se pojavio novi misterij s još jednim plinom koji bi mogao biti povezan sa životom - kisikom.

Rover Curiosity cijelo vrijeme njuši plinove na Marsu i ove godine su otkrili kako razine metana tijekom ljeta znaju dramatično skočiti, no nije poznat razlog. Sada su pak otkrili da se nešto slično događa i sa kisikom koji se ponaša potpuno drugačije nego na Zemlji.

Curiosity koristi svoje instrumente kako bi analizirao razine plinova koji imaju svoj rast i pad sa godišnjim dobima, no samo do određene mjere. Atmosfera na Marsu sastoji se od 95 posto CO2, a ostatak je mješavina dušika, argona, kisika i ugljikova monoksida. Svi ti plinovi imaju određen rast i pad kroz godinu, ali znanstvenici su otkrili anomalije s razinama kisika.

NASA objašnjava da su otkrili kako se dušik i argon ponašaju predvidljivo u odnosu na CO2 i očekivali su isto i sa kisikom. No njegova je razina u proljeće i ljeto znala skočiti i za 30 posto, a potom bi tijekom jeseni pala na očekivane razine.

To je iznimno značajno jer ukazuje na nepoznati proces na površini planeta koji utječe na razine kisika. Da bi pad i rast bili ovako dramatični, nešto ga mora proizvesti i potom konzumirati.

''Mučimo se kako bi ovo objasnili'', rekla je Melissa Trainer iz NASA-e. Dodaje kako činjenica da se kisik ne ponaša isto svake sezone mora značiti da postoji neki kemijski izvor koji još nisu otkrili.

Naravno, to ne mora značiti i život na Marsu.

Prirodni procesi mogu biti razlog nastanka kisika i nije nužan život za to (kemijske reakcije povezane sa stijenama i vodom). No, život se ne može isključiti i stoga znanstvenici analiziraju sve opcije, prenosi 24sata.