Sjedinjene Države su u ponedjeljak rekle da ne vide nikakav znak koji bi upućivao na to da će se položaj žena u Iranu popraviti nakon iznenadne odluke o ukidanju moralne policije.

"Nažalost, ništa ne upućuje na to da će se iranski čelnici bolje odnositi prema ženama i djevojkama ili da više neće primjenjivati silu nad mirnim prosvjednicima", rekao je glasnogovornik State Departmenta, ne želeći "komentirati dvosmislene i nejasne izjave" iranskih vlasti.

Težnje iranskog naroda

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da još treba vidjeti hoće li režim "povesti računa" o težnjama iranskog naroda izraženim na prosvjedima, prenosi Hina.

"Pokušaji represije, primjena sile, uhićivanje ljudi ... nisu znak snage, nego slabosti", istaknuo je državni tajnik, na marginama trgovinskih pregovora s Europskom unijom u predgrađu Washingtona.

Na vijest o ukidanju moralne policije koju je ovog vikenda objavio iranski državni odvjetnik, gleda se kao na čin dobre volje prema prosvjednicima, ali neki iranski aktivisti za ljudska prava sumnjaju u njezinu istinitost.

Uz to ocjenjuju da ukidanje moralne policije neće utjecati na obvezu nošenja hidžaba koja je na snazi od 1983.

Prosvjedi kakvi nisu viđeni

Iran potresaju prosvjedi kakvi nisu viđeni od Islamske revolucije 1979. a potaknula ih je smrt mlade iranske Kurdinje Mahse Amini 16. rujna, pošto ju je uhitila moralna policija.

UN-ovo Gospodarsko i socijalno vijeće treba idućeg tjedna glasati o isključenju Irana iz UN-ova Odbora za prava žena.

U ponedjeljak je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani optužio Washington da gura Iran prema izlazu "uz pomoć nekih europskih zemalja", što je "nezakonit" pokušaj koji ima "politički cilj".