"Danas je okončan proces usvajanja novih pet zakona od kojih će i država i građani imati koristi. Ovo su zakoni kojima dalje trasiramo put BiH ka EU. I nemamo namjeru na ovome stati", napisao je ovo Nermin Nikšić, lider SDP-a na svom službenom Facebook profilu.

Naime, u srijedu je održana sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj je izglasano pet zakona koji se vezuju za europski put BiH.

"Obećali smo da ćemo usvajati reformske zakone, to i radimo. Obećali smo da ćemo ispunjavati prioritete za pristup Europskoj uniji, i to radimo. Govorili smo da se nećemo baviti populizmom, već samo konkretnim zadacima, i to radimo. I nastavit ćemo i dalje raditi u interesu građana, a drugima ćemo prepustiti da narodu prodaju maglu, kao što to rade zadnjih 30 godina", naveo je Nikšić, a prenosi N1.

Potom je dodao:

"Realno je očekivati da ćemo zbog svega toga dobiti pozitivan izvještaj o napretku BiH ka EU, nakon niza godina stajanja u mjestu. Dobivanjem kandidatskog statusa otvorio bi se prostor za korištenje financijske podrške EU. Kao vid podrške integraciji, EU je najavila izdvajanje 14,5 milijardi eura za narednih sedam godina za zapadni Balkan. Pored toga, dodatnih šest milijardi, od kojih su dvije milijarde grant sredstava, a četiri milijarde su predviđene za projekte na prostoru zapadnog Balkana koje bi trebale ubrzati i olakšati tranziciju u EU".

Na kraju je dodao kako građanima daju konkretne rezultate.

"Građanima dajemo konkretne rezultate, napredak i bolji ugled u svijetu, za razliku od onih koji nude samo zastrašivanje i prijetnje novim sukobima. Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju bolje. Naše mjesto je u Europskoj uniji i mi na tome intenzivno radimo", naveo je.