Nikola Špirić uhvaćen je na djelu, tvrdi Žurnal. Članovi parlamentarnog Povjerenstva za nadzor nad OSA-om konstatirali su da su zaključci koji su početkom svibnja iz Parlamenta BiH upućeni u OSA-u – izmišljeni. Dokument s lažnim zaključcima potpisao je predsjedavajući Povjerenstva – Nikola Špirić.

Prema informacijama Žurnala, Špirić je u ponedjeljak članovima Povjerenstva priznao da je potpisao sporni dokument, iako je prethodno pokušao odgovornost prebaciti na dvoje službenika Parlamenta BiH. Međutim, razotkrili su ga zapisnici sa sjednice Povjerenstva, iz kojih je bilo vidljivo da zaključci koje je potpisao Špirić nikad nisu ni usvojeni. A, evo, o čemu se radi.

Tko prati dužnosnike Srbije

Kada je početkom ove godine na površinu isplivala afera ''Ušće'', odnosno povjerljiva dokumentacija OSA-e koja se odnosila na praćenje srbijanskih kriminalaca u BiH, Nikola Špirić je sazvao hitnu sjednicu Povjerenstva. Tada je ustvrdio da OSA prati dužnosnike Srbije, ali je njegova priča ubrzo raskrinkana.

Čelnici OSA-e, nakon interne istrage utvrdili su da dužnosnici Srbije nisu praćeni, ali i to da je povjerljive dokumente iz OSA-e iznio Dragan Savić, vozač bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića. Dokumenti su prvo predani zastupniku u Narodnoj skupštini RS Nenadu Stevandiću, koji je potom održao konferenciju za medije i dokumentaciju iz operacije ''Ušće'' proslijedio Nikoli Špiriću.

Međutim, nakon što je Povjerenstvo za nadzor nad OSA-om odbilo Špirićev prijedlog da se otvori istraga protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, uslijedio je pokušaj rušenja OSA-e iznutra. Na scenu tada, prema informacijama Žurnala, stupaju kadrovi HDZ-a BiH. Nedugo nakon afere ''Ušće'', glavni inspektor OSA-e Damir Bevanda šalje Povjerenstvu za nadzor nad OSA-om prijavu protiv direktora Mehmedagića. U prijavi je navedeno da direktor OSA-e zabranjuje Bevandi voditi istrage na području Hercegovine, dok je u odgovoru direktora OSA-e, koji je također dostavljen Povjerenstvu, navedeno da je Bevanda djelovao samostalno, te da je ucjenjivao osobe koje je obrađivao.

Ne sam Špiriću

Povjerenstvo je u nekoliko navrata raspravljalo o ovom sukobu čelnika OSA-e, ali zaključci nikad nisu doneseni. Međutim, bez obzira na to, Nikola Špirić je odlučio djelovati samostalno. U ime Zajedničkog povjerenstva na nadzor na OSA-om 8. svibnja ove godine šalje dopis čelnicima Obavještajne agencije.

''Poštovani, Zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom OSA-e BiH je na svojoj 15. sjednici započetoj 7. ožujka 2017., nastavljenoj 5. travnja 2017., a okončanoj 25. travnja 2017 godine, razmatrala i tim povodom usvojila sljedeće zaključke'', napisao je Špirić, te priložio zaključke koji nikad nisu usvojeni.

Uglavnom, u okviru prvog izmišljenog zaključka, Špirić naređuje glavnom inspektoru (ne generalnom direktoru OSA-e) Damiru Bevandi da istraži je li bilo ''proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta Ušće''. Iz ovog je jasno da Špirić pokušava istragu u slučaju Ušće preusmjeriti sa Zarićevog vozača na druge službenike OSA-e.

Još jedan nepostojeći

Osim ovog izmišljenog zaključka Špirić dodaje još jedan nepostojeći. I opet zadužuje Damira Bevandu da istraži i Povjerenstvu i dostavi kompletnu dokumentaciju ''povodom predstavke M.T.''. Iz istrage je ponovno izostavljen generalni direktor OSA-e.

Kada je u pitaju zaključak koji se odnosi na sukob Bevande i Mehmedagića, Špirić konstatira da Povjerenstvo po tom pitanju nije odlučivalo. Kao što, uostalom, nije odlučivalo ni u prethodna dva slučaja. No, to Nikolu Špirića nije spriječilo napiše neistinu, piše Žurnal.