Zgodno je primijetiti kako su dobro odmjerenu cijenu šparni Nijemci honorirali Tesli u segmentu luksuznih vozila te SSangYongu kod velikih terenaca.

Imidž marke ima vrlo važnu ulogu za proizvođače u automobilskoj industriji. Sukladno tome, cijela industrija čeka rezultate različitih studija o imidžu, kakva je i ona poznatog magazina Auto Bild, jer one vrlo točno odražavaju trenutnu poziciju 37 najvažnijih marki automobila.

Kupci uz svaku marku povezuju različita svojstva i karakteristike. Za jednog proizvođača automobila prva je stvar koja pada na pamet kvaliteta, kod drugog sportski izgled, a trećeg uravnoteženi omjer dobivenog za uloženo.

Ta slika, koja je duboko utisnuta u našim glavama, utječe na nas i naše odluke o kupnji – svjesno ili nesvjesno. Ocjene marki podijeljene su po segmentima. U svakoj od 14 klasa postoji pobjednik za kategorije “Kvaliteta”, “Dizajn” i “Odnos cijena/kvaliteta”. Ukupni pobjednik tada se određuje na temelju prosjeka tih vrijednosti.



Očigledno Nijemci obožavaju sve marke VW grupe, jer njihova je dominacija očigledna. Posebice dobro stoji Audi koji ima najviše pobjeda u ocjenjivanju kvalitete, a čak je tri puta konačni pobjednik. Zanimljivo, njihov se uspjeh proteže kroz različite segmente, prenosi Index.

Volkswagen očekivano ima nekoliko prvih mjesta, ali zato još jednom oduševljava Škoda s čak tri pobjede u prestižnoj kategoriji omjera cijene i kvalitete.

U izboru neki rezultati ne čude, primjerice nekoliko odličnih plasmana Alfa Romea vezanih za dizajn, ali ima i nekih koji su nas iznenadili. Primjerice, prvo mjesto Forda u segmentu sportskih automobila i kategoriji omjera cijene i kvalitete, ali to jedino možemo objasniti popularnošću Mustanga (koji u Njemačkoj košta vrlo povoljnih 55 tisuća eura) te činjenicom da su modeli Fiesta, Focus i Puma dostupni u sportskoj ST verziji.
Zgodno je primijetiti kako su dobro odmjerenu cijenu šparni Nijemci honorirali Tesli u segmentu luksuznih vozila te SSangYongu kod velikih terenaca.