Svatko tko u Njemačkoj ima mjesečno manje od 892 eura, smatra se siromašnim, ali od tog iznosa u toj se bogatoj zemlji ipak mogu pokriti osnovni životni troškovi. U Hrvatskoj će među siromašne biti uvršten netko tko ima manje od 272 eura, ali s toliko novca, oko 2100 kuna, nije lako platiti režije i hraniti se redovito, piše Večernji list.

Postoje i zaposleni Nijemci koji ne mogu živjeti od svoje plaće. Prema njemačkom državnom statističkom uredu, te godine čak 379 tisuća zaposlenih ljudi nije moglo na vrijeme platiti najamninu za stan, a 417 tisuća nije se moglo dovoljno grijati! Više od pola milijuna štedjelo je na hrani, tako što su pošten kuhan obrok imali tek svaki drugi dan.

No, dok se u Njemačkoj siromašnim smatra netko tko ne može imati automobil ili otići na ljetovanje barem tjedan dana, u Hrvatskoj se gradila vikendica ili se ljetuje kod rodbine i prijatelja, a automobili postaju nedostupniji. Većina Nijemaca unajmljuje stan, a Hrvati čine sve da imaju vlastiti krov nad glavom. Kako su cijene u Njemačkoj tek nešto više od onih u Hrvatskoj, što pokazuje i naša košarica 12 osnovnih proizvoda, netko tko ima prihod na granici njemačkog siromaštva od 892 eura može živjeti pristojno, platiti režije i kupiti 22 takve košarice. Hrvat koji ima 292 eura, što je hrvatska granica siromaštva, nakon što plati režije, može kupiti samo 2,5 košarice od 12 proizvoda, što znači da i ne može jesti baš svaki dan, piše Večernji list.