Odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

''Mnogo je objava o tome da Amerikanci nisu mogli Novaliću naći ništa, pa su mu sankcije dali za pismo umirovljenicima. Da bude jasno - Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali budući da je suđenje u tijeku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije'', poručio je Ivica Puljić.

''Da pojasnim. Ja sam informacije o sankcijama Novaliću i Stankoviću dobio od dva izvora iz američkog Ministarstva financija. Dakle, nije rekla-kazala, nego se radi o profesionalnom prikupljanju podataka. Ja dugo radim posao i mislim da znam kako doći do provjerene informacije'', dodao je Puljić.

Veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini se oglasilo nakon što je Ministarstvo financija SAD-a nametnulo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) i biznismenu bliskom Miloradu Dodiku (SNSD) Slobodanu Stankoviću.

''Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti'', poručeno je iz Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Fadilu Novaliću su sankcije uvedene zbog potkopavanja demokratskih procesa.

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država danas je na crnu listu ove zemlje stavilo Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, zbog, kako je navedeno "zloupotrebe podataka umirovljenika u korist vlastite političke stranke, što je suprotno zakonima BiH".

Podsjetimo, to pismo je izazvalo žestoku reakciju u javnosti, kako zbog njegovog sadržaja, tako i zbog toga kako su mu bili dostupni osobni podaci građana. Naime, 2018. godine, Novalić je u pismu umirovljenicima, između ostalog, naveo što je sve federalna vlada uradila kako bi se poboljšao njihov status, ali i što će sve uraditi na kraju ovog mandata.

Važno je istaknuti da je Novalić to pismo poslao u tjednu pred održavanje izbora, a može se protumačiti da je to bilo sredstvo za prikupljanje podrške i političkih poena.