Sok od limuna izvrstan je u čišćenju mnogih stvari — posebno je koristan za rješavanje problematičnih kombinacija mrlja od kreme za sunčanje i za uklanjanje mirisa intenzivnih mirisa poput luka i češnjaka s daske za rezanje.

Ali limunov sok nije siguran za korištenje na svim površinama i tkaninama.

Veoma je važno da se limun nikada ne smije miješati s klornim izbjeljivačem, niti s proizvodima koji sadrže izbjeljivač, jer ta kombinacija stvara opasne otrovne pare, prenosi BHG.

Kako biste izbjegli skupu štetu važno je znati da se nekoliko uobičajenih kućanskih predmeta ne smije čistiti limunom niti izlagati njemu. Neke od njih mogle bi vas iznenaditi.

Izbjeljivač

Klorni izbjeljivač stvara kemijsku reakciju koja stvara otrovni plin klor kada se pomiješa s kiselinama. Možda ste čuli da se izbjeljivač ne smije miješati s octom, a isto pravilo vrijedi i za sok od limuna. Nikada ne miješajte klorni izbjeljivač ili proizvode koji sadrže klorni izbjeljivač s limunovim sokom, ni pod kojim okolnostima.
Prirodni kamen

Površine od prirodnog kamena, uključujući pultove, pozadine, podove, namještaj i razne dodatke ne smiju biti izložene soku od limuna. Kiselina u limunovom soku može uzrokovati pojavu rupica u mramoru, granitu, škriljevcu i drugom prirodnom kamenju.

Drveni podovi

Sok od limuna može oštetiti premaz na podovima od tvrdog drva, ostavljajući istrošen izgled i podove osjetljivijima na oštećenja. Izbjegavajte čišćenje drvenih podova limunom i, ako vam ispadne komad limuna ili prolijete limunov sok, očistite to što je brže moguće kako biste smanjili vrijeme izlaganja premaza limunskoj kiselini.

Prevlaka od mesinga

Ova stavka može biti malo nezgodna kada je u pitanju čišćenje limunom. Dok se čvrsti mesing može polirati limunom ili drugim kiselim sredstvima za čišćenje, predmeti presvučeni mesingom nikada se ne smiju čistiti limunovim sokom jer može uzrokovati koroziju.

Ali kako možete znati je li predmet izrađen od čvrstog mesinga ili mesing ploče? Provjerite magnetskim testom: prislonite magnet na predmet – ako magnet ne privlači metal, radi se o čvrstom mesingu, ali ako osjetite magnetsko privlačenje, komad je napravljen od mesingane ploče i trebali biste preskočiti sok od limuna.

Odjeća tamnih ili jarkih boja

Limunov sok može imati pomalo izbjeljivački učinak na tamnu i jarko obojenu odjeću i tekstil, što dovodi do nepovratnog gubitka boje. Izbjegavajte ga istiskivati ​​izravno na tamnu ili odjeću jarkih boja, kućanske potrepštine i presvlake.

Večernji list