Znanstvena istraživanja pokazuju da ne može svatko biti šef. Menadžer mora imati određene kvalitete, a ako ih nema, u radnom okruženju nastaju problemi. U konačnici, i radni rezultati su loši

Kada razgovaraju o poslu, ljudi se najčešće žale na svojega šefa. Tko može biti dobar šef? Koje kvalitete mora imati? Odgovore na ta pitanja ponudila je i znanost.

1. Istraživanja pokazuju da dobri šefovi izbjegavaju i pretjeranu asertivnost, ali i pretjeranu pasivnost. Najbolji menadžeri svojim radnicima pružaju podršku i ne stavljaju naglasak na kontrolu. Ravnoteža između strogoće i ljubaznosti iznimno je važna.

2. Dobar šef, pokazuju istraživanja, mora znati što motivira njegove ljude. Umjesto prigovaranja, dobar šef trebao bi znati pohvaliti ljude i uvijek se osvrnuti na njihov rad. Naravno da je kritika dopuštena, ali samo ako je konstruktivna. Vrijeđanje i vikanje nikada ne donose rezultate.

3. Nedavno istraživanje pokazalo je kako je za menadžera najvažnije da ima socijalne vještine. Drugim riječima, dobar šef je onaj koji zna razgovarati s ljudima, koji ih poštuje i koji je ljubazan u ponašanju. Takvim šefovima zaposlenici više vjeruju i produktivniji su na poslu.

4. Možda će vas ovo iznenaditi, ali zadatak šefa je da učini radnike sretnijima. To znači da mora stvoriti dobru atmosferu na poslu. Oni koji tako čine imaju bolje poslovne rezultate, a to je dokazalo i nekoliko znanstvenih istraživanja.

5. Dobar šef, pokazuju istraživanja, često razgovara sa svojim zaposlenicima. Njegova komunikacija je otvorena i iskrena. Kada mora priopćiti loše vijesti, čini to na suosjećajan način. Ne zaboravlja reći 'hvala' i dopušta zaposleniku da izrazi svoje mišljenje.

tportal.hr