Svi žele imati bijeli, “holivudski” osmijeh, no znate li da ono što konzumirate može biti jedan od razloga zašto vaši zubi nisu biserno bijeli? Neki genetski imaju tamnije nijanse zubi, a i slaba higijena usne šupljine čest je razlog tome.

Doznajte što sve igra ulogu “protiv” bijelih zuba i što možete napraviti sami da to spriječite.
 
Voće


Voće je mnogima glavni izvor vitamina C, a možda će vas izennaditi da može biti i izvor diskoloracije zuba. Razlog tome je kiselina u određenim vrstama voća koja “napada” zubnu caklinu i boja zube u žućkaste nijanse.

Slatkiši

Slatkiši, posebice ako ste pravi slatkoljubac i ne možete odoljeti slastici svaki dan, imajte na umu da, osim drugih zdravstvenih problema, šećer uništava zube i “boji” ih u neprivlačne nijanse. Svakako perite zube nakon što konzumirate slatkiše i pazite na pojavu karijesa.

Ne perete zube navečer

Jedan od najčešćih pogrešaka je upravo ova. Mnogi se osjećaju umorno ustati navečer, kada su se već ušuškali pred TV-om i ne pomišljaju ustati kako bi u kupaoni oprali zube. Upravo takvo ponašanje, posebice ako vam je u navici, imat će za posljedicu stvaranje karijesa, ali i nagrizanja cakline zuba i diskoloraciju. Nemojte izbjegavati prati zube navečer i svakako ih četkajte u kružnim pokretima najmanje dvije minute.

Gazirani sokovi

Ljubitelji gaziranih i zaslađenih sokova imaju veći rizik da imaju i jaču diskoloraciju zubi.

Pušenje

Ovo ste već znali, zasigurno. Zubi pušača su i za nekoliko nijansi tamniji. Bila bi odlična odluka da odlučite baciti cigarete zauvijek i spriječiti razna oboljenja koja prijete pušačima.

Voće

Šipak, jagode i borovnice, primjerice mogu “obojiti” vaše zube. Posebice ako ih konzumirate češće i imate oštećenu caklinu zuba. To je voće koje ima jaku pigmentaciju i može uzrokovati mrlje na zubima, piše Večernji.hr.