Nakon SKB Mostar ni sarajevska Opća bolnica ne želi primiti respiratore koje je iz Kine uvezlo poduzeće "Srebrena malina", a dijeli ih Federalna uprava civilne zaštite.

Šef Covid odjeljenja Opće bolnice Ednan Drljević izjavio je da ih u tom odjeljenju nitko nije ni pitao za to, a trebalo je, i najavio da respiratori neće biti primljeni jer prvo treba ih pregledati povjerenstvo za prijem ove zdravstvene ustanove.

Prema njegovim riječima, potom bi serviseri trebali uraditi nulti servis, nakon čega slijedi verifikacija da se zna da su respiratori ispravni.

Drljević je rekao da se tek tada može odlučiti hoće li respiratori biti primljeni ili ne u Opću bolnicu, a ne da ih Federalna uprava civilne zaštite pošalje, bez obzira što ih ova ustanova nije ni tražila.

"Poslali smo im dopis. Oni su htjeli našoj tehničkoj službi, bez obavijesti menadžmentu, da dovuku to i istresu to. Onda smo mi to zabranili jer imamo povjerenstvo za prijem. Menadžment će kontaktirati to povjerernstvo, da se odluči za te respiratore da ili ne", rekao je Drljević za N1.

On je objasnio da sporni respiratori imaju priključke koji ne odgovaraju utičnicama.

"I mi imamo dva, što smo dobili iz Emirata i hvala im, mislim da su identični, ali ne možemo ih isprobati jer čak i one utičnice koje su kineske ne odgovaraju na naše utičnice za zrak i kisik, nemamo servisera koji će obaviti nulti servis. Tako da nam to stoji neupotrebljivo", dodao je Drljević.