Sigurno sve mame znaju za dobrobiti dojenja, od toga da majčino mlijeko jača imunitet djeteta do toga da se stvara veza između mame i djeteta. No, mnogo novih znanstvenih istraživanja pokazuje da majčino mlijeko može toliko toga dobroga učiniti i da ga možemo nazvati "čarobnom tekućinom".

Proces proizvodnje mlijeka započinje već dva mjeseca nakon začeća, tijelo žene počinje s pripremama za promjene i priprema mliječne kanale. Do kraja trudnoće sve je spremno za dojenje, no mlijeko počinje teći tek kada se dijete rodi, piše Žena.hr

Nakon što posteljica izađe iz tijela dolazi do pada razine hormona i prolaktin se aktivira, što znači da grudi dobivaju poruku da je vrijeme za mlijeko. Uz ovu zanimljivu činjenicu o dojenju donosimo ti još neke zanimljivosti o toj jedinstvenoj i čarobnoj tekućini.

Za stvaranje mlijeka potrebna je voda

Ljudsko tijelo većinom je sastavljeno od vode, a ni s majčinim mlijekom nije drugačije. Ako žena unosi malo tekućine i dehidrira može doći do manje proizvodnje mlijeka. Zbog ovog se često dojiljama preporučuje veći unos tekućine, a žene mogu otkriti da su žednije nego inače.

Postoje tri različita tipa majčinog mlijeka

Kolostrum je prvo majčino mlijeko koje se stvara kada se beba prvi put hrani. Ovo je gusta i žućkasta tekućina koja ima tri puta veću količinu proteina i antitijela. Kasnije se beba hrani s dvije vrste mlijeka. Prvo mlijeko s kojim se beba hrani je vodenasto, pomalo plavkasto i uglavnom sadrži laktozu i proteine - dolazi iz vanjskih dijelova dojki. Drugo je mlijeko dolazi iz stražnjeg dijela dojki, a to je mlijeko s visokim udjelom masnoća i to dijete pije pred kraj hranjenja, a pomaže mu da dobije kalorijsku vrijednost.

Ne postoji isto majčino mlijeko

Majčino mlijeko je jedinstveno i ne samo zato što se razlikuje od žene od žene. Mama nema isto mlijeko ujutro i navečer, a mlijeko može biti različito i zbog toga što je iz druge dojke. Ne postoji način da se duplicira točan sastav mliječnog mlijeka iz određenog vremena jer ono se mijenja od dojenja do dojenja.

Različito mlijeko za djevojčice i dječake

Istraživanja su pokazala da se sastav majčinog mlijeka razlikuje ovisno o spolu djeteta. Mama za dječake proizvodi gušće mlijeko, ima manje šećera, a više bjelančevina i masti. Dok djevojčice s druge strane dobivaju više kalcija i veću količinu mlijeka.

Mijenja se s ovisno o dobi djeteta

Budući da novorođenčad ima drugačije prehrambene potrebe od većih beba (kojima treba više masti i ugljikohidrata), majčino mlijeko će se mijenjati ovisno o djetetovoj dobi. Tako da se ovisno o tome mijenja sastav masti, ugljikohidrata i proteina. To je vrlo personalizirani napitak.

Mama lakše gubi kilograme

Dojenje može pomoći mami da se brže vrati na težinu prije trudnoće. Za proizvodnju majčinog mlijeka dnevno je u prosjeku potrebno 1000 kalorija. Ženama se savjetuje da unose dodatnih 500 kalorija dnevno, a tijelo troši rezerve koje je stvorilo u trudnoći.