Izrael je danas opet zaprijetio napadom na iranske vojne ciljeve u Siriji i na položaje vojske Bašara al Asada, nakon vijesti o potpisivanju ugovora o vojnoj suradnji Damaska i Teherana.

Iran pruža znatnu političku, financijsku i vojnu pomoć režimu u Siriji u ratu koji hara tom zemljom više od sedam godina.

"Izraelske sigurnosne snage i dalje snažno i odlučno djeluju protiv pokušaja Irana da u Siriji učvrsti svoje snage i sofisticiranu vojnu opremu", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Nikakav nas ugovor između Sirije i Irana neće obeshrabriti, nikakva nas prijetnja neće pokolebati", istaknuo je na svečanosti na jugu zemlje na kojoj je nuklearni reaktor nazvan imenom bivšeg predsjednika Shimona Peresa.

Netanyahu: Iran je najveća prijetnja za Izrael

"Ugovor koji su potpisali Bašar al Asad i Iran ispit je za Izrael: naš odgovor će biti kristalno jasan. Nećemo dopustiti Iranu da se vojno učvrsti u Siriji", upozorio je izraelski ministar za obavještajnu djelatnost Yisrael Katz za izraelski javni radio.

Izrael je 1967. okupirao dio sirijske Golanske visoravni. Dvije zemlje su praktično još u ratu.

Premijer Netanyahu uporno ističe da je Iran najveća prijetnja za njegovu zemlju i traži njegovo povlačenje iz Sirije.

"Nećemo posustati na putu ostvarenja tog cilja, kao što nismo posustali kako bismo poništili loš nuklearni ugovor s Iranom", istaknuo je Netanyahu.