"Izraelu se mora dopustiti da slobodno djeluje protiv Irana", rekao je premijer Benjamin Netanyahu tijekom posjeta Sočiju, gdje se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o sigurnosnoj koordinaciji u Siriji.

Dvojica čelnika susrela su se preko deset puta zadnjih godina, a vojske dviju zemalja surađuju kako bi izbjegle slučajne sukobe u Siriji, gdje je Izrael, kako kaže, izveo stotine udara protiv iranskih ciljeva kako bi spriječio Teheran da ondje uspostavi trajnu vojnu nazočnost.

"Sigurnosna koordinacija između nas je uvijek važna, ali je posebno važna sada jer je prošli mjesec došlo do ozbiljnog porasta pokušaja Irana da pogodi Izrael iz Sirije i da ondje postavi precizne projektile kako bi ih upotrijebio protiv nas", rekao je Netanyahu na početku sastanka.

Putin pohvalio suradnju

Iran i libanonska milicija Hezbollah, koju podržava Iran, pomogli su predsjedniku Basharu al-Assadu u građanskom ratu. Rusija, koja isto tako pomaže Assadu, uglavnom se pravi da ne primjećuje izraelske zračne udare.

Ruska novinska agencija RIA rekla je da je Putin pohvalio vojnu i sigurnosnu suradnju između Rusije i Izraela.

Nakon ranijeg susreta s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom Netanyahu je ponovio da je Izraelu u ostvarenju vlastite sigurnosti potrebno da njegova vojska ima slobodu djelovanja protiv Irana u regiji.