Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović najavio je kako će u posjet BiH doći izraelski premijer Benjamin Netanyahu, što bi bio najznačajniji, a vjerojatno sigurnosno i politički najizazovniji posjet jednoga važnog svjetskog dužnosnika u posljednjih petnaestak godina.

Netanyahu bi, prema Čovićevim riječima, trebao doći na otvaranje 24. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, što je predviđeno za 2. svibnja ove godine.

Dolazak najdugovječnijeg izraelskog premijera rezultat je susreta koji je prošle godine u Tel Avivu imao Čović, kojom prigodom se poklonio i u Muzeju žrtava holokausta te se priključio globalnoj inicijativi da se utvrdi definicija toga najstrašnijeg masovnog zločina u povijesti čovječanstva, piše Večernji list.

Netanyahu je tada tražio da se sretnemo i vrlo jasno mi je kazao da će imati većinu i da će biti premijer, kao i da želi surađivati. Izrael je država partner na idućem Sajmu gospodarstva koji se otvara 2. svibnja i siguran sam kako će premijer Netanyahu doći u Mostar na otvaranje sajma, istaknuo je Čović gostujući za RTV Herceg Bosne.

Dodao je kako bi dolazak izraelskog premijera privukao i dolazak cijele političke i državničke elite iz Europe.

Netanyahu je vrlo upoznat sa situacijom u BiH i kazati kako nešto ne zna političar ili politika Izraela, a tiče se područja Europe, pa i svijeta, bilo bi naivno, rekao je Čović i dodao kako će s Netanyahuom u Mostar doći i pet, šest predsjednika europskih vlada.

Na upit predstavlja li to svojevrstan rizik s obzirom na to da su podijeljeni stavovi oko Palestine, Čović je istaknuo kako je Izrael prevažan partner BiH.

Partnerstvo s Državom Izrael apsolutno je u interesu svih građana. To je najmanje političko partnerstvo. Primarni odnos koji želimo graditi s Izraelom je odnos povjerenja i iskustva koje ima Država Izrael, koja je dva ili tri puta naseljenija nego BiH i koja manje-više nema obradivih površina, koje nisu pokrivene vodom. Kada dođu, ne mogu vjerovati da u Hercegovini imamo ovolike površine potpuno neobrađene, a sve praktički leži na vodi, kazao je Čović.

Ovaj iskorak iz BiH u odnosima prema Izraelu ostvaren je nakon dolaska njihova poslovnog čovjeka Amira Grossa Kabirija koji je ulaskom u mostarski Aluminij preporodio tu kompaniju dižući je iz pepela. Njegovi, ali i planovi drugih izraelskih gospodarstvenika tek će se dodatno proširiti nakon što se ova globalno važna država predstavi na mostarskome sajmu, piše Večernji list.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić kaže da bi za BiH bila velika reklama dolazak premijera Države Izrael.

To bi bila ogromna čast, ali i pokazatelj da je BiH na radaru i u partnerskom odnosu s ovom zemljom, kaže on. Uz gospodarsku suradnju, Brkić vidi konkretnu stratešku i političku korist.

Izrael je prijateljska partnerska država visoko tehnološki razvijena, od čijeg produbljenja suradnje BiH samo može profitirati. U tome kontekstu suradnja sa svim trećim zemaljama, uključujući Izrael, vodi nas temeljnim vanjskopolitičkim ciljevima, EU i NATO-u, ističe Brkić.