Parlament Nepala usvojio je zakon kojim se kažnjava izolacija žena za trajanja menstruacije, što je kao drevni običaj (chaupadi tradicija) još uvijek prisutna pojava u ruralnim dijelovima zapadnog Nepala.

Oni koji budu kršili zakon koji je najviši zakonodavni organ vlasti u Nepalu usvojio u srijedu, morat će računati s novčanom kaznom od 25 eura, odnosno zatvorskom u trajanju do tri mjeseca.

Novi zakon definirao je izolaciju žena za vrijeme menstruacije ''diskriminacijom'' i ''neljudskim postupanjem''.

Ovaj hinduistički običaj još uvijek je prisutan u zapadnim dijelovima ove himalajske države. Žene se za vrijeme menstrualnog ciklusa i nakon poroda smatraju nečistima pa moraju biti same u šupama ili štalama.

Dok su izolirane, zabranjeno im je jelo, nošenje religijskih simbola, dodirivanje životinja i muškaraca.

Nepalski vrhovni sud je ovaj običaj stavio izvan zakona još 2005. godine, ali su mnogi to i dalje ignorirali, jer kaznene odredbe nisu bile jasne ili se nisu primjenjivale.



Pema Lhaki, koja se zalaže za prava žena, kritizira najnoviji zakon, jer smatra da se on kosi s duboko ukorijenjenim vjerskim predodžbama i stoga će ga biti teško primijeniti u praksi.

Nedavno je zabilježen smrtni slučaj jedne izolirane djevojke. Naime, devetnaestogodišnja Tulasi Šahi iz zapadne nepalske pokrajine Dailekh je umrla od posljedica ugriza zmije otrovnice dok je boravila u izolaciji u jednoj takvoj šupi, izvijestio je WaterAid.

“Ovo, nažalost, nije izoliran slučaj. Svakodnevno su u zapadnim dijelovima Nepala djevojke i žene prisiljene živjeti izvan zajednica samo zato što imaju mjesečnicu”, kaže Tim Wainwright, ravnatelj humanitarne udruge WaterAid UK.

U prosincu je petnaestogodišnja Nepalka umrla strašnom smrću, ugušivši se pošto su je članovi njezine obitelji zatvorili u loše ventiliranu šupu. WaterAid raspolaže podatkom po kojem je nedavno u sličnoj situaciji umrla četrnaestogodišnjakinja koja se nasmrt razboljela dok je bila prognana u šupu, no nitko joj nije smio pomoći.