Iako smo na portalu Radio postaje Rama već godinama navikli pronalaziti isključivo preuzete članke iz drugih medija, na svu sreću ramskoga puka, čini se, da je novinarsko pero proradilo i u našoj lokalnoj radio postaji. Aktualnih lokalnih tema ima na pretek. Primjerice broj upisanih đaka u naše škole, broj neuposlenih, kako se živi nakon vala iseljavanja, gdje su i kako su se snašli naši u tuđini, nadaju li se povratku  i sl.

Nažalost, obične životne teme nekim novinarima radio Rame nisu zanimljive. Oni bi odjednom glumili velike novinare, oni vole, u maniri velikih političkih komentatora, analizirati politička kretanja, predviđati političke obrate i raskole.

Tako se, prije koji dan, u jednom od rijetkih autorskih uradaka naše radio postaje našla i tema o kretanjima u hrvatskoj koaliciji okupljenoj oko HDZ BiH Rama. Puno krupnih riječi, puno želja iz ureda općinskog načelnika, ali malo argumenata. Na žalost sastavljača, ništa od navedenog u članku nije točno. Gdje je novinar Radio Rame vidio raskol nakon unutarstranačkih izbora, samo je njemu jasno. Izbori su provedeni po svim temeljnim ograncima, održana glavna skupština, konstituiran novi saziv općinskog odbora, izabran predsjednik i druga stranačka tjela. Sve to bez galame, povišene riječi,  demokratski.... Ima li nezadovoljnih, vjerojatno ima.. Bit demokracije i jest u tome da se iz ponuđenog mnoštva, biraju najbolji. Je li netko precijenio svoje kvalitete - možda ima i takvih - neizabrani imaju pravo na ljutnju, ali raskola nema.

Da je dio novinara Radio Rame izrazito prorežimski nastrojen, to je svima jasno. Oni, u stilu izvješćivanja iz kriznih i ratom pogođenih područja, o posljednjoj sjednici općinskog vijeća dramatično javljaju: „Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća, vijećnici HDZ BiH Rama su u totalnom raspadu i nezadovoljstvu te neki i ne dolaze na sjednice vijeća a drugi glasaju za vladajuću većinu.” Samo što ne zapuca!

Što se babi snilo, to joj se i zbilo- ali babe s lokalne radio postaje svoja snoviđnja ne bi trebali dijeliti baš sa svima. Da je autor spomenutog članka iole ozbiljan novinar, onda je o dotičnoj situaciji trebao uzeti izjave svih aktera koji se u članku spominju, a ne svoje paušalne ocjene i pretpostavke iznositi kao stvarno činjenično stanje. Budući da se nismo imali prigode očitovati o svemu što se u članku navodi, to činimo ovom prigodom:

U OO HDZ BiH Rama nema raskola. Događa se da neki vijećnici, zbog drugih obveza, ponekad nisu na sjednicama vijeća. Takvih pojava ima u svim strankama. OO HDZ BiH Rama o većini točaka općinskog vijeća zauzima stav, kojega se vijećnici prilikom glasovanja pridržavaju. O nekim se točkama ostavlja vijećnicima da glasuju prema vlastitoj savjesti, što se dogodilo i na protekloj sjednici. To nije prvi put, a vjerojatno će takvih slučajeva biti i u buduće. HDZ BiH Rama je demokratska stranka koja poštuje posebnost svakoga vijećnika. Politiku jednoumlja smo prepustli umješnijima u tome. Politika jednoumlja ostala je u uredu općinskog načelnika. Koalicija hrvatskih stranaka u općinskom vijeću je stabilna i čvrsta. Nitko ne sjedi na dvije stolice, ali se ubrzano radi na osnaživanju koalicije za predstojeće lokalne izbore. Svim su strankama i neovisnim listama s hrvatskim predznakom otvorena vrata. Smatramo da Rama konačno zaslužuje iskrenu vlast - vlast bez ucjena i kupovina - vlast po mjeri ramskoga čovjeka.

OO HDZ BiH Rama