Vlada Federacije BiH nema sredstava za ispunjavanje zahtjeva razvojačenih branitelja koji bi iziskivali dodatnih 250 milijuna KM godišnje u proračunu, rekao je za Dnevni avaz federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

Njegovu ostavku su na jučerašnjim prosvjedima u Sarajevu tražili ratni veterani Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, ali Bukvarević kaže kako ne može nikome obećati nešto što nije moguće provesti.

Naveo je kako poštuje svakog borca i boračko udruženje, ali da nema pravo davati im lažne nade.

Bukvarević je rekao za Dnevni avaz da Vlada FBiH godišnje izdvaja više od 500 milijuna KM za realizaciju zakona o pravima boračkih kategorija.

Podsjetio je kako je Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji stavljen izvan snage 2008. godine i da je prije osam mjeseci s predstavnicima krovnih boračkih organizacija pokrenuta inicijativa za izradu zakona.

"Ponudili smo prijedlog svim zainteresiranim stranama, održali razgovore s predstavnicima boračkih organizacija i obišli svih deset županija u FBiH. Ostavljena je mogućnost da dostave prijedloge, što je jedan broj njih i učinio i sada je formirana radna grupa za izradu nacrta zakona koji predviđa 16 prava i smatramo da je dobra polazna osnova", rekao je Bukvarević, prenijela je Srna.

Ratni veterani Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane nakon jučerašnjih prosvjeda ispred zgrade Vlade FBiH dali su rok od sedam dana Bukvareviću da podnese ostavku jer nisu postigli dogovor s predstavnicima vlasti.