Nekadašnji načelnik Generalštaba, umirovljeni general Momčilo Perišić, osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na tri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obavještajcu.

Osim Perišića, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković na po godinu i pol dana zatvora.

Riječ je o prvoj prvostupanjskoj presudu u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka.

Na nju i obrana i tužiteljstvo imaju pravo uložiti žalbu Apelacijskom sudu u Beogradu.

Iako se cijelo suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je javno danas objavljena u zgradi Specijalnog suda, a Perišić je prisustvovao njenoj objavi.

Inače, sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtjev tužiteljstva radi čuvanja tajnosti podataka, iako se obrana optuženih tome protivila, javlja Tanjug.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u ožujku 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na zastupnički imunitet.

Ponovno je aktiviran 2004. godine, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haaški tribunal, gdje mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovno aktiviran 2014. godine.

Kako se podsjeća, Perišić je bio uhićen 14. ožujka 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje povjerljivih informacija američkom obavještajcu", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem koje je u međuvremenu ukinuto i sada je pred kaznenim odjelom Višeg suda u Beogradu.