Usta bi mogla biti jedno od prvih područja koja će nas upozoriti na nedostatak vitamina B12 koji, između ostalog, brine o funkciji središnjeg živčanog sustava i održava krvne stanice zdravima.

Prema Harvard Medical Schoolu, ozbiljan nedostatak vitamina B12 može dovesti do duboke depresije, paranoje i zabluda, gubitka pamćenja, inkontinencije, gubitka okusa i mirisa te mnogih drugih simptoma.

Neki od njih mogu se pojaviti u ustima, piše British Medical Journal.

Glositis

Glositis je upala jezika. Ovaj simptom nedostatka B12 uzrokuje oticanje jezika i promjenu njegove boje i teksture. Glositis se često manifestira bolom i osjetljivošću. Također može otežati govor, konzumaciju hrane ili gutanje, prenosi Index.hr.

Oštećenje okusa

Glositis može uzrokovati nestanak sitnih izbočina na površini jezika. S obzirom na to da je riječ o okusnim pupoljcima, logična posljedica je oštećenje, odnosno gubitak okusa.

Stomatitis

Stomatitis je rana ili upala u usnoj šupljini. Rana se može nalaziti na obrazima, desnima, unutar usana ili na jeziku. Obično je okruglog ili ovalnog oblika bijele ili žute sredine i crvenog, upaljenog ruba.

Što učiniti ako prepoznate simptome nedostatak vitamina B12?

Ako osjetite bilo kakve simptome nedostataka vitamina B12, javite se obiteljskom liječniku. Dobra vijest je da se stanje može otkriti na temelju simptoma i jednostavnim testom krvi.

"Simptomi se poboljšavaju liječenjem, ali što se dulje stanje ne liječi, veća je mogućnost trajnog oštećenja", navodi British Medical Journal.

Vitamin B12 nalazi se, na primjer, u mesu, ribi, siru, maslacu, jajima i prehrambenom kvascu.