Rusija će poduzeti neophodne vojne mjere kao odgovor na porast prisustva snaga NATO-a u Europi, prije svega na istoku kontinenta, dok će odgovor Moskve biti adekvatan i efikasan, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksandar Gruško.

Ocijenio je da ''SAD nastavljaju pojačavati svoje prisustvo u Europi, posebno kada je riječ o istočnoj fronti''.

''Naravno da nećemo ostati pasivni promatrač, već ćemo poduzeti vojne mjere koje smatramo neophodnim kako bi kompenzirali pojačano prisustvo NATO snaga, koje pritom nije opravdano'', rekao je Gruško.

Govoreći o Ukrajini, on je također ocijenio da je NATO odigrao krajnje negativnu ulogu, podržavajući one koji žele konflikt riješiti vojnim putem.
Upitan očekuje li od varšavskog summita NATO-a bilo kakve korake u Ukrajini, Gruško je rekao toga neće biti jer je NATO već uradio sve što je mogao.

''Mi vidimo da se te kopnene snage koje su bile obučene od strane instruktora NATO-a rotiraju na liniji razdvajanja na jugoistoku Ukrajine. To pokazuje da je vojna opcija u glavama ukrajinskih vlasti i dalje postojeća, odnosno da je moguće da će željeti takozvani vojni revan'', dodao je Gruško.

Prethodno su neimenovani američki dužnosnici najavili da će Pentagon razmjestiti oklopnu brigadu u istočnoj Europi u veljači sljedeće godine zbog, kako su naveli,''povećane agresivnosti Rusije''. Oklopnu brigadu, prema njihovim riječima, činit će oko 4.500 vojnika, kao i oklopna vozila, tenkovi i druga oprema, prenosi Sputnik.