''Tri bebe su, nažalost, umrle ali ne od posljedica zaraze ovom bakterijom. Od šest brisova rađenih kod jedne bebe, svih šest je sterilno. Isto je i s druge dvije bebe. One su imale dovoljno drugih dijagnoza i bez ove bakterije te su, nažalost, sve tri umrle'', rekao je za Večernji list Ante Kvesić ravnatelj SKB Mostar govoreći o razlozima smrti tri novorođenčeta.

Vijest o smrti beba potresla je Hercegovinu, a izjave roditelja i činjenica da je od 2015. preminulo već 13 beba unijelo je dovoljno panike.

Bakterija nije uzrok smrti

''Posljednji put kada smo imali problem s pojavom bakterije klebsiella, iznijeli smo podatak kod koliko beba je ona bila uzrok smrti, međutim ovog puta ta bakterija nije razlog smrti troje novorođenčadi'', rekao je Kvesić i dodao kako u SKB Mostar trenutačno nemaju intrahospitalnu infekciju ''ni na pedijatriji niti bilo kojem drugom odjelu bolnice''.

''Članovi povjerenstva za intrahospitalne infekcije bolnice redovito tjedno sa 17 do 18 mjesta uzimaju brisove i šalju ih na mikrobiologiju kako bi se utvrdila eventualna prisutnost spomenute bakterije. To je naš redoviti postupak. Kad god se pojavi pojačana koncentracija patogenih bakterija, Povjerenstvo reagira na način da daje naputke što ćemo raditi na tom mjestu i što je problem. Posljednji put kad smo imali problem s ovom bakterijom, to smo objavili u medijima. Bilo je to prošle godine. Moram naglasiti kako se problem s intrahospitalnim infekcijama povremeno pojavljuje u svim bolnicama, bile one u Mostaru, Beogradu ili Beču. Jednostavno, gdje god imate veliku koncentraciju antibiotika, razvijaju se rezistentni sojevi bakterija'', rekao je Kvesić.

Kaže kako se se, kad se u bolnici pojavi intrahospitalna infekcija, reagira čak i do preseljenja na druge odjele.

Strah majki

''To smo u više navrata napravili i na pedijatriji. Ovog puta nismo ništa poduzimali po tom pitanju jer ta bakterija na ovom, kako ni na bilo kojem drugom odjelu, nije pronađena. Važno je naglasiti kako se ne smatramo krivima ako dođe do te vrste infekcije u bolnici, međutim, bili bismo krivi ako je ne bismo prepoznali i pravodobni reagirali u granicama ljudskih i stručnih mogućnosti'', rekao je.

Članice Facebook-udruge Mostarske mame požalile su se u izjavama za Bljesak.info kako je strah majki da im dijete ne završi na Odjelu pedijatrije zbog stanja u kojem se taj odjel nalazi. S tim se, donekle, slaže i Kvesić.

''Kada je riječ o zgradi pedijatrije, koja je stara, građevinski neodgovarajuća, neuvjetna, imamo poseban problem održati sterilne uvjete, ali uspijevamo. Zbog svega navedenog, tu na poseban način održavamo sterilne uvjete. Svjesni smo rizika, pogotovo zato što tamo dolaze male bebe koje su rizične same po sebi'', rekao je ravnatelj mostarskog bolničkog centra dodavši kako se veliki broj tih beba rodi sa zdravstvenim poteškoćama.

Zapeo kredit

Naveo je kako je Pedijatrija davno bila stavljena na listu prioriteta, međutim pomaknuta je na drugo mjesto radi objekta glavne bolnice.

''Ne mogu biti siguran da tu nismo pogriješili jer je pedijatrija uistinu najhitnija, u najtežem stanju i neuvjetna je apsolutno. S druge strane, ne možemo je ugasiti, jer je nemamo gdje premjestiti ovaj odjel, zbog čega smo donijeli odluku izgradnji novog objekta. Projekt je završen, lokacija je određena, pripremljen je natječaj za građenje, zahvaljujući Vladi i Skupštini HNŽ-a proveli smo sve procedure, Federalna Vlada je napravila sve što je trebala. Sa strane BiH napravljeni su svi potrebni koraci, međutim čekamo kredit iz Saudijske Arabije. Taj kredit je malo „zapeo“ zbog tehničkih poteškoća, odnosno zbog promjena u strukturi upravnog vijeća uprave Saudijskog fonda'', rekao je i dodao kako Bolnica ima čvrsta obećanja da će prvi odbor koji bude zasjedao staviti među prioritete rješavanje problema mostarskih pedijatrija i jednog projekta u Sarajevu.

''Vjerujem da ćemo do kraja godine imati riješeno financiranje. Onog trena kad bude izvjesno da imamo novac, mi ćemo pustiti natječaj za gradnju. Od tog dana za godinu dana i pol imat ćemo novu pedijatriju. Međutim, i nakon gradnje tog objekta imat ćemo problem s intrahospitalnim infekcijama i na pedijatriji i na kirurgiji'', rekao je, između ostalog, Kvesić za Večernjak.