Da se razumijemo, mi podržavamo odvajanje otpada i odlaganje biootpada u zasebne vrećice, odnosno namjensku kantu u dvorištu, ali ne možemo podnijeti voćne mušice koje oko nas lete po cijeli dan. Iako one ne uzrokuju fizičku štetu, nose bakterije i mogu prenijeti klice s jedne površine na drugu. Brzo se razmnožavaju, a iako im je životni vijek kratak - obično traje oko 40, 50 dana - uporne su i dosadne!

U naše domove privlači ih miris voća i povrća koje fermentira i truli, a unatoč redovitom iznošenju smeća, pražnjenju komposta i čišćenju sudopera, čini se da ih se nemoguće riješiti. Ili? Portal Better Homes & Gardens donosi nekoliko "uradi sam" rješenja. Vrlo su jednostavna i, što je najbolje, jeftina su, pa ne gubite puno ako odlučite isprobati.

Zamka s jabučnim octom

Jabučni je ocat jedna od najčešćih klopki za voćne mušice zbog svoje učinkovitosti.

Potreban materijal: jabučni ocat, staklena posuda, sredstvo za pranje posuđa, plastiča folija i gumica.

1. korak: U staklenku ulijte pola šalice octa.

2. korak: Dodajte dvije do tri kapi sredstva za pranje posuđa.

3. korak: Prekrijte otvor staklenke plastičnom folijom i pričvrstite gumicom.

4. korak: Olovkom probušite rupice u plastičnoj foliji. To pomaže u oslobađanju slatkog mirisa mješavine kako bi se privukle voćne mušice te im omogućava da ulete u staklenku. Sredstvo za pranje posuđa će uhvatiti vinske mušice čim dotaknu tekućinu.

5. korak: Domaću zamku za voćne mušice stavite blizu zdjele s voćem ili kante za smeće. Svaki tjedan mijenjajte pripravak, po potrebi i češće.

Sprej protiv voćnih mušica

Napravite svoj prirodni sprej za ubijanje muha kod kuće.

Potreban materijal: voda, lonac, eterično ulje limunske trave i bočica s raspršivačem.

1. korak: U lonac stavite četvrtinu šalice vode. Započnite s kuhanjem.

2. korak: Dodajte 10 kapi eteričnog ulja limunske trave.

3. korak: Ulijte tekućinu u malu bočicu s raspršivačem. Protresite i poprskajte po vinskim mušicama onako kako ih vidite i po površinama na koje slijeću.