Voda od kiselih krastavaca savršena je baza za razne preljeve, marinade i umake koji će obogatiti svaki obrok svojim svijetlim i nezaboravnim okusom. Jedna od najboljih stvari kod soka od krastavaca je što je potpuno prikladan za vegane, pa svi mogu imati koristi od uključivanja ove jedinstvene tekućine u svoje obroke, piše Green.hr

Što čini sok od krastavaca tako svestranim sastojkom? Osim što je potpuno biljna, sok od krastavaca ima i mnoge druge sjajne osobine koje ga čine odličnim dodatkom u bilo hladnjaku ili smočnici.

Jednostavan preljev za salatu sa sokom od krastavaca

Prvi i najosnovniji način korištenja soka od krastavaca je u klasičnom preljevu za salatu. To je vrsta univerzalnog preljeva koji možete dodati na bilo koju salatu. Svijetli, lagani i nevjerojatno jednostavni za pripremu, koriste minimalne sastojke iz smočnice:

Sastojci: Sok od krastavaca, svježi češnjak, senf ili papar u zrnu, svježi kopar, maslinovo ulje, sol i papar

Priprema: Zgnječite češnjak s paprom u zrnu ili senfom, dodajte malo soka od krastavaca i maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte malo sitno nasjeckanog svježeg kopra i začinite po ukusu sa soli i paprom.

Hrskava marinada od soka od krastavaca za tofu

Tofu je odličan izvor biljnih proteina, a nova metoda za infuziju okusa sada je stigla na scenu. S ovim receptom, pokušajte zamijeniti svoju uobičajenu marinadu marinadom od soka od krastavaca, dodajući oštrog i svježeg okusa mekom tofu.

Sastojci: Čvrsti tofu, sok od krastavaca, češnjak i papričice, suhe biljke i začini, panko mrvice, ulje po želji

Priprema: Sitno nasjeckani češnjak i papričice stavljaju se u zdjelu, a zatim suhe biljke, začini i dovoljno soka od krastavaca da pokriju vaš tofu. Tofu narežite na kocke i ostavite ih da se mariniraju 30 minuta. Kada budete spremni, obložite svoj tofu krušnim mrvicama i pržite na tavi ili u pećnici dok ne postane hrskav.

Umak od soka od krastavaca za burger

Jedan od proizvoda u kojem biste mogli biti upoznati s korištenjem soka od krastavaca je u tradicionalnom burger umaku. Kada se koristi u pravilnom omjeru, ovaj sok čini odličnu osnovu za tangy, kremasti umak koji se može dodati na gotovo svaki biljni burger za dodatnu vlažnost i okus.

Sastojci: Sok od krastavaca, papar u zrnu ili dijon senf, majoneza, ketchup, dimljena paprika, suhi kopar

Priprema: Dodajte žlicu senfa, majoneze i kečapa u zdjelu, a zatim suhe biljke i začine. Dodajte sok od krastavaca postepeno dok ne dobijete željenu konzistenciju. Opcionalno: dodajte malo sitno nasjeckanih krastavaca iz svog soka od krastavaca za dodatnu teksturu i osvježavajući okus!

Kremasti umak od soka od krastavaca za umakanje

Ovaj gusti i kremasti umak od soka od krastavaca savršen je za umakanje kada želite nahraniti veći broj ljudi i imati raznolike mogućnosti za grickanje. Odlično se slaže s krekerima, nuggetima, narezanim povrćem i čipsom.

Sastojci: Sok od krastavaca, kiselo vrhnje ili majoneza, svježi kopar, svježi peršin, sol i papar

Priprema: Započnite ovaj brzi i jednostavan umak sitno nasjeckanim svježim koprom i peršinom, ostavljajući malo sa strane za ukras. Dodajte nekoliko žlica kiselog vrhnja ili majoneze u zdjelu i pomiješajte s biljem i začinima dok se potpuno ne sjedini. Dodajte sok od krastavaca postepeno dok ne postignete željenu konzistenciju.

Green.hr