Pepeo može biti savršeno pomagalo za ćišćenje kuće ili podsticaj da se biljke brže razviju, a evo kako ga možete još iskoristiti.

Pepeo od ogrevnog drveta toliko je korisna stvar da može da se upotrebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grijete na drva, nipošto ga ne bacajte.

Drveni pepeo (7% fosfora, 6-20% kalijuma 20-35% kalcijuma) je dobro kalijevo đubrivo (0,5kg na 10 m²) sa dugim efektom od 12 mjeseci.

Pepeo kao đubrivo

Pepeo dobiven od uglja ili nepoznatog porijekla ne smije se koristiti kao đubrivo. Prema tome, on je neorgansko đubrivo nastalo sagorijevanjem organske mase najčešće drveta (listopadnog kao i četinara).

U njemu se nalaze soli raznih minerala, a najviše soli kreča i kalijuma, sadrži i mikroelemente.

Kalij pomaže da se lakše obavlja prenos organskih materija prema plodovima i drugim organima koji rastu.

Stručnjaci tvrde da, u izvjesnom smislu ima utjecaja na kvalitet voća i povrća, na bolju obojenost plodova i na njihovu slast.

Miješajte ga s vodom

Također, kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste cijeđ. Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, hrđe sa mramornih površina.

Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa nameštaja. Također, sapun od cijeđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru. Djeluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”.

Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Izvor: Agrosavjet