U NATO-u raste zabrinutost zbog ruske nuklearne strategije i pokazatelja da stratezi ruske vojske žele smanjiti prag za upotrebu nuklearnog oružja u bilo kojem sukobu, tvrde diplomati Sjevernoatlantskog saveza.

Dužnosnici NATO-a napravili su analizu Ruske nuklearne strategije o kojoj će ministro obrane članica Saveza raspravljati na sastanku sutra u Bruxellesu.

Povod za zabrinutost Zapada dolazi i iz činjenice da Ruske zračne i pomorske snage sve agresivnije patroliraju uzduž granica NATO-a, poput prošlotjednog preleta ruskih bombardera koji mogu nositi nuklearne projektile preko La Manchea.

Ono što nas najviše zabrinjava u spomenutoj strategiji je modernizacija ruskih nuklearnih snaga, pojačana obuka tih snaga i moguće kombiniranje konvencionalnih i nuklearnih snaga u okviru hibridnog rata, kazao je neimenovani diplomat.

Istaknuo je da se Rusija u Ukrajini služi hibridnim ratom koji uključuje vojnike bez vojnih oznaka, dezinformacije i kibernetičke napade.

Sutra se u Bruxellesu sastaju ministri svih zemalja članica NATO-a, njih 28, uključujući i američkog ministra obrane Chucka Hagela.

HRT