NATO je nezadovoljan što su glavne europske zemlje koncentrirane samo na borbu protiv terorizma i što ne strahuju od eventualne ruske agresije.

General Richard Barrons tvrdi kako Rusi mogu za 48 sati rasporediti svoju pješadiju, zrakoplove i brodove na europskom tlu i priobalju, te da bi NATO-u za efikasan protuudar bili potrebni mjeseci, piše Independent.

Bivši zapovjednik združenih snaga NATO-a upozorava da bi to što Francuska, Italija i Njemačka "neozbiljno shvaćaju rusku prijetnju agresijom" moglo dovesti do gubitka teritorija, kao i morskog i zračnog prostora, prenijela je Srna.

Većina zemalja EU bavi se odgovorom na terorističke prijetnje i migrantsku krizu, a NATO oficiri smatraju da bi trebalo da se bave više Rusijom.

"Ako usporedite vojne kapacitete NATO-a, oni su još uvijek mnogo veći od ruskih, ali većina toga je u polufunkcionalnom stanju. Zato bi Rusija mogla iskoristiti svoje manje snage da udari NATO tako da alijansa teško može naći odgovor", navodi general Barrons.

Kremlj je, navodi Srna, u više navrata odbacio sve spekulacije NATO-a o ruskim navodnim namjerama da zauzimaju europske zemlje.

Ruski vojni i politički analitičari napominju da Rusija ima ionako veliku teritoriju, te da ni vojno, ni populacijski ni ekonomski nema nikakav razlog da napada bilo koga.