Sinoćnji pad letjelice u Zagrebu u razgovoru za Novu TV komentirao je Ivan Selak, hrvatski vojni pilot u mirovini.

On je i sam šokiran činjenicom da je letjelica neopaženo proletjela zračnim prostorom članica NATO-a. I siguran je da će NATO uskoro objaviti da letjelica nije bila neopažena, ali uvjeren je da to ipak nije tako.

“Nedopustivo je da objekt padne na glavni grad jedne članice NATO-a”

“NATO-ova zaštita zračnog prostora zemalja članica očito ne funkcionira onako kako piše u papirima. Naravno da će oni objaviti priopćenje u kojem će pisati da su objekt cijelo vrijeme pratili, da su pretpostavili o kakvoj se točno letjelici radi i da nije riječ o napadu i slično. Ali demantira ih jedna činjenica. Taj je objekt pao na glavni grad jedne članice NATO-a. To je nedopustivo”, kaže Selak.

Iako još uvijek nema puno službenih informacija o tom objektu, najvjerojatnije ukrajinskom dronu, Selak pretpostavlja da je najvjerojatnije u Hrvatsku ušao iz mađarskog zračnog prostora.

“Ovo je bizarno i smiješno, vjerojatno u NATO-u smišljaju odgovor”

Kako se najvjerojatnije radi o staroj, a ne modernoj letjelici, teško je vjerovati da je ona “nevidljiva”, odnosno slabo vidljiva.

“Ne mogu vjerovati da nije viđen i praćen. Ali je baš došao do glavnog grada članice NATO-a i tu je pao. Ovo je stvarno bizarno i smiješno. Tako me nasmijalo to da nitko ne reagira. Vjerojatno je sad panika u NATO-ovoj kontroli zračnog prostora i sad smišljaju odgovor”, kaže Selak.

“Da je u letjelici bilo goriva, nastao bi požar”

Pretpostavlja da je gubitak goriva uzrok pada letjelice. “Kad letjelica padne na zemlju, a ništa ne gori, onda je vjerojatno to razlog. Da je u njoj bilo goriva, nastao bi požar”, kaže vojni pilot u mirovini, koji pretpostavlja da je dron u Hrvatskoj završio jer se “oteo” kontroli. Takvim letjelicama se naime može upravljati tijekom leta, ali im se može i isplanirati cijela ruta leta.