Od 439 objekata koji rotiraju oko naše planete, osam ih je potencijalno opasno, objavila je NASA, prenosi RT. Objekti su primijećeni korištenjem NASA-ina istraživačkog teleskopa NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Survey Explorer).

'Osam objekata otkrivenih u posljednjih godinu dana označeni su kao potencijalno opasni asteroidi, s obzirom na njihovu veličinu i udaljenost od Zemlje', stoji u izvještaju.

U istom razdoblju u blizini Zemlje kružilo je 439 objekata, od kojih su 72 novootkrivena.

'NEOWISE otkriva velike, tamne objekte u blizini Zemlje i time upotpunjuje našu mrežu teleskopa na tlu koji rade na principu vidljive svjetlosti valne duljine (operating at visible-light wavelengths). U prosjeku, ovi objekti su udaljeni jedni od drugih na stotine metara', rekla je Amy Mainzer, glavna istražiteljica podataka koje prikuplja NEOWISE.

Tijekom protekle godine ovaj je teleskop snimio 5,1 milijun snimaka, procesuirao je informacije više od 19.000 asteroida i kometa, uključujući i četiri novo otkrivena. Prikupljeni podaci također skrivaju i odgovore na pitanja o porijeklu tih objekata.

'Proučavajući distribuciju svjetlijih i tamnijih materijala, NEOWISE-ovi podaci daju nam bolje razumijevanje porijekla objekata koji dolaze ili iz različitih dijelova glavnog asteroidnog prstena između Marsa i Jupitera ili ledenih kometa', kazao je NASA-in istraživač James Bauer.

Podsjetimo, NASA je u periodu od 1994. i 2013. godine zabilježila 556 eksplozija asteroida u Zemljinoj atmosferi. U pripremama za prijetnju udara na Zemlju značajne snage, NASA je pokrenula novi program pod nazivom Planetary Defence Coordination Office, odnosno Ured za koordiniranje planetarne obrane. NASA-ini dugoročni planovi uključuju i razvoj tehnologija za odbijanje asteroida.