Prije točno dvije godine, prema tvrdnjama znanstvenika, Zemlja je za dlaku izbjegla udar sunčeve oluje, najjače ikad zabilježene od kad postoje mjerenja, a nitko nas o tome nije obavijestio, piše The Mirror.
Sunčeva oluja, koja je 2012. zamalo pogodila Zemlju, bila je najmoćnija u posljednjih 150 godina, a da nas nije promašila, suvremenu bi civilizaciju vratila u 18. stoljeće, objavili su NASA-ini znanstvenici.

‘Da se kojim slučajem erupcija na Suncu dogodila samo tjedan dana ranije, Zemlja bi se našla izravno na udaru plamena’, rekao je Daniel Baker, profesor atmosferske i svemirske fizike na Sveučilištu Colorado.
Prema analizama, Sunce se u tjedan dana okrenulo dovoljno da opasan oblak promaši naš planet, no na svu sreću umjesto u Zemlju, olujni je solarni oblak udario u svemirsku letjelicu, promatračnicu koja je opremljena za mjerenja parametara takvih događaja.
Analizirajući podatke zabilježene tijekom oluje, znanstvenici su zaključili da bi efekt oluje bio veći od one zabilježene 1859. Taj tzv. Carringtonov događaj koji se dogodio u rujnu 1859. izazvao je otkazivanje telegrafskih sustava diljem Europe i SAD-a, neki telegrafisti doživjeli su strujni udar, a polarna svjetlost se vidjela sve do Kube i Havaja.

Prema izračunu stručnjaka iz Nacionalne akademije znanosti, da nas oluja nije promašila, nastala šteta bila bi veća od dvije tisuće milijardi dolara, a za popravke bi trebalo nekoliko godina.
Fizičar Pete Riley upozorava da se, na temelju analiza podataka o solarnim olujama u posljednjih 50 godina, može izračunati kako vjerojatnost da nas u sljedećih 10 godina pogodi neka slične snage iznosi visokih 12 posto.

dnevnik.hr