NASA je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare priopćila kako je otkriven do sada najsličniji planet našoj Zemlji.

- Danas, tisućama otkrića kasnije astronomi su na pragu pronalaska nečega o čemu su ljudi sanjali tisućama godina - druge Zemlje - najavljeno je u NASA-inom priopćenju neposredno prije same konferencije.

Novi je planet izvan našeg zvjezdanog sustava otkrio teleskop Kepler koji 'u stažu' već sada ima preko 1000 otkrivenih planeta.

Kepler je NASA-in program otkrivanja egzoplaneta uz pomoć istoimenog svemirskog teleskopa. Ime je dobio u čast njemačkog astronoma Johannesa Keplera.

Lansiran 7. ožujka 2009. raketom Delta II, očekivano trajanje misije je najmanje tri i pol godine. Teleskop koristi svjetlomjer kojim kontinuirano prati sjaj preko 145.000 zvijezda.

Podaci prikupljeni tijekom ovih promatranja analiziraju se kako bi se otkrila periodična kolebanja koja upućuju na postojanje egzoplaneta.

Na današnjoj su konferenciji sudjelovali John Grunsfeld, bivši astronaut i suradnik u NASA-inoj Upravi za znanstvene misije, Jon Jenkins, analitičar podataka s teleskopa Kepler u NASA-inom centru Ames, Jeff Coughlin, znanstvenik s instituta SETI, te Didier Queloz, profesor astrofizike na Sveučilištu Cambridge.

- Danas smo napravili mali korak prema odgovoru na pitanje 'jesmo li sami u svemiru?'. Usto, zahvaljujući teleskopu Kepler možemo otkriti planet koji se nalazi unutar naseljive zone, to jest udaljenosti od matične zvijezde koja podržava tekuću vodu - kazao je John Grunsfeld.

Teleskop Kepler omogućio je znanstvenicima veliko veselje otkrićem planeta Kepler 452B.

- Danas objavljujemo pronalazak planeta koji je jako blizak rođak Zemlje. Zasad najbliži. To je Zemlja 2.0 - izjavio je Grunsfeld.

Riječ je o planetu koji je 1,5 puta veći od Zemlje pa je vjerojatno stjenovit. Osim toga, idealne je udaljenosti od svoje zvijezde pa je vjerojatno naseljiv. Veličina njegove orbite jako je slična Zemljinoj, a njegov sunčev sustav vrlo je sličan našem. Kepler 452B je star šest milijardi godina te prima deset posto više energije od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca - opisao je ukratko otkriće Jon Jenkins.

Dodao je kako Kepler 452b, zahvaljujući svom dugom boravku u naseljivoj zoni svoje zvijezde, može održavati život ili ga je u jednom trenu čak i održavao. Zanimljivo je kako je duljina godine kod Keplera 452b slična Zemljinoj - 385 dana.
 

Zanimljivosti, međutim, tu ne prestaju.

- Geolozi su analizirali podatke i ustvrdili da postoji mogućnost da na površini planeta postoje aktivni vulkani. Kepler 452B je prvi stjenoviti možda naseljivi planet uz zvijezdu sličnu Suncu - istaknuo je Coughlin, a na njega se nastavio Jenkins naglasivši kako bi biljke vjerojatno mogle održavati fotosintezu.

Kepler 452b se nalazi 1400 svjetlosnih godina od našeg Sunca što znači da ga nećemo tako brzo posjetiti.

- To je prvi korak čovječanstva, vi i ja možda nećemo putovati na te planete, ali naša djeca i unuci hoće. To nam pruža nešto čemu možemo stremiti - kazao je Coughlin.

Najvažnije pitanje, to jest odgovor, ipak je donio malo razočaranja.

- Nažalost, ne postoje dokazi da na tom planetu postoji život. Keplerov posao je stvaranje slika planeta, on ne može toliko temeljito pregledavati planet. Za to je potrebna napredna tehnologija i instrumenti koji bi vjerojatno morali biti u orbiti. Kepler nam otkriva postoje li drugi svjetovi, a mi potom možemo tražiti biološke tragove i znakove života drugim oruđima - zaključio je Jenkins.