U obilju sočnih mandarina lako je doći u situaciju da ne znate više što biste s njima. Osobito ako kod kuće imate nekog kome se "ne da" jesti mandarine. Takvome ili takvoj možda će se "dati"piti sirup od mandarina, a ako ništa onda ćete barem sačuvati dio plodova od propadanja, kojemu su, naalost, jako sklone.

Sirup od mandarina možete pripremiti bez kuhanja, samo uz dodatak šećernog sirupa. Kako nema kuhanja, u gotovom je proizvodu ipak netajnut dobar dio vitamina C. Recept koji donosimo sadrži limunsku kiselinu kao konzervans, premda dio tog posla odrađuje i šećer, a ako želite još prirodniji sirup, umjesto limunske kiseline stavite sok od jednog većeg limuna. Za svaki slučaj, sirup čuvajte u hladnjaku. Možete ga koristiti razmućenog s vodom ili ga nerazrijeđenog dodavati u kašice od žitarica i slična jela, koristiti kao preljev za vafle i palačinke ili ga dodavati kolačima.

Sirup od mandarina

Sastojci

1,5 l soka od mandarina
800 g šećera
300 ml vode
1 žlica limunske kiseline

Priprema

Zakuhajte vodu i šećer do vrenja pa maknite s vatre i ostavite da se hladi dok ne postane mlako.

Za to vrijeme iscijedite mandarine (trebat će vam otprilike dva i pol do tri kilograma, sve ovisi koliko su sočne). Ocijeđeni sok dodajte sirupu od šećera. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko sati ili preko noći pa je procijedite i ulijte u staklene boce koje se mogu dobro zatvoriti te sirup pospremite u hladnjak te ga čuvajte do dvatjedna. Ono što vam je preostalo možete zamrznuti u manjim porcijama ili kalupima za led.