Sezona je komaraca i istina je da zbilja znaju biti nepodnošljivi te nema pravila u koje doba dana će se namjeriti na vas. Njihovi ugrizi znaju bit zbilja iritantni i postoji niz djelotvornih prirodnih ''ublaživača'' svrbeža, no zašto uopće dozvoliti da vas ubodu.

Ovo je recept koji zbilja učinkovito odbija komarca. Uz ovu mješavinu, moći ćete bez problema neometano raditi u vrtu, šetati u prirodi, spavati…piše Atma.

Sastojci ovog repelenta su dostupni u svakom kućanstvu jer se koriste svakodnevno.

Recept za repelent protiv komaraca:

Biljno ulje po izboru (maslinovo, bademovo, suncokretovo…)
Šampon po izboru (neki blagi, možda dječji)
Prirodni ocat
Opcija: par kapi eteričnog ulja citronele, limuna ili metvice…

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u jednakim omjerima. Dobiti ćete nešto slično bijeloj emulziji. Malo ostavi trag no brzo se upije, poput losiona je i kožu ostavlja vlažnom.

Namažite ovim repelentom sve gole dijelove tijela i uvjerite se u učinkovitost ovog recepta.Kad se vratite kući, ako ćete se tuširati, već ćete biti i lagano nasapunani.

Prednost ovoga recepta je što je potpuno neškodljiv i u startu je jeftiniji od većine drugih prirodnih recepata za odbijanje komaraca.

Komarci totalno mrze ovaj miris i teksturu, a to je upravo ono što želite!

Iako je jednostavnije koristiti kupovna sredstva protiv insekata, ako se informirate malo više o njihovom sastavu, razmislit ćete o njihovom korištenju.

Naime većina njih sadržava otrov DEET. DEET je jeftina kemikalija koja se naizgled može neograničeno koristiti na koži bez reakcije, a sporo isparavanje omogućuje joj djelovanje i do 8 sati. Problem je što insekti postaju sve otporniji na DEET, a njegova štetnost po okoliš, ljude i životinje također nije zanemariva stavka.

Iako se tvrdi da je DEET (dietil-meta-toluamid) bezopasan, neki izvori govore sasvim suprotno.

1980-ih studija u Nacionalnom parku Everglades istraživala je učinke DEET-a i ustanovila da je četvrtina ispitanika imala nuspojave za koje je okrivila DEET. Iskusili su osip, iritacije, tupost i pečenje u usnama, mučninu, glavobolju, vrtoglavicu i otežanu koncentraciju.