Pravilo da treba jesti pet porcija voća i povrća dnevno i dalje vrijedi. Postoje dvije vrste povrća kojima se pripisuje zaštitnička uloga u čuvanju zdravlja pluća i srca, odnosno sprječavanju razvoja bolesti koje najčešće odnose živote - kardiovaskularne bolesti, moždani udar i  rak pluća.

Dijetetičarka Juliette Kellow i liječnica Sarah Brewer savjetuju da u svoju prehranu uvrstite čili i ostale vrste ljutih papričica.

"Papričice jačaju učinak karotenoida i vitamina C, dok je čili povezan s gubitkom suvišnih kilograma  i zdravljem srca", kaže Kellow.

Studije su dokazale da kapsaicin - tvar koja daje ljutinu papričicama, jako dobro djeluje na srce. Jedna od njih je da blokira gene koji uzrokuju sužavanje žila i osigurava dobru cirkulaciju krvi kroz srce. Kapsaicin je jak antioksidans koji pomaže regeneraciju stanica, jača imunitet i smanjuje rizik od nekih vrsta tumora.

Osim kapsaicina, papričice i čili obiluju vitaminom C i karotenoidima koji su također jaki antioksidansi koji stanice i krvne žile od oštećenja, a vrlo su blagotvorni za pluća. Pomažu kod astme i KOPB-a, vrlo teške bolesti tipične za pušače. Vitamin C iz papričica i karotenoidi povezani su i sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća.

Studija iz 2017. pokazala je da osobe koje u visokim količinama unose vitamin C u organizam imaju manji rizik da obole od raka pluća.  Karotenoid iz papričica taj rizik zamnjuje za 34 posto, piše Metrportal.hr.

Istraživanje je pokazalo da na pušače djeluje karotenoid, a na pušačice vitamin C, odnosno da muškarci imaju više dobrobiti od karotenoida, a žene od vitamina C.