Na sastanku radne grupe izaslanstva HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a na kojem se razgovaralo o 14 ključnih uvjeta EU-a koje BiH mora ispuniti za kandidatski status, konstatirano je kako je šest prioriteta završeno, a da se tri prioriteta, odnosno zakona nalaze u proceduri, te je iskazana spremnost da se realiziraju mjere i aktivnosti koje će unaprijediti i ubrzati put BiH ka europskim integracijama.

 Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je u izjavi za medije kako su bili fokusirani na ono što je opći konsenzus koji postoji u BiH te „europski put i svi napori koje trebamo uraditi da bi bili kredibilni i da dobijemo taj kandidatski status“.

- Bili smo fokusirani na izvršenje prioriteta Unije. Konstatirali smo da je  šest od 14 prioriteta  završeno. Uz to, bili smo fokusirani na tri zakona, i to Zakon  o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavama, izmjenama i dopunama Zakona o VTSV-u i Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH – kazao je Bevanda.

Pojasnio je kako je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavama u parlamentarnoj proceduri, a preostala druga, nakon usuglašavanja i svega što slijedi, trebaju ići u proceduru na Vijeće ministara i u Parlament.

- Onda bi imali i vlasti u BiH i svi ostali puno pravo reći da smo mi 'grow' posla odradili i da naše opredjeljenje na putu ka Europi ima našu kredibilnu osnovicu i put – istaknuo je Bevanda.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma (ZD) PS BiH Denis Zvizdić ponovio je kako su potvrdili konsenzus kada se govori o spremnosti da se realiziraju mjere i aktivnosti koje će unaprijediti i ubrzati put BiH ka europskim integracijama.

Pojasnio je kako mišljenje Europske komisije za BiH ima 14 prioriteta koji ima analitički izvještaj sa 115 potprioriteta i brojnim mjerama.

- Njihova ukupna realizacija znači mogućnost otvaranja prvog klastera pregovora, a mi smo danas razgovarali o realizaciji prioriteta za koje smatramo da pokazuju kredibilan napredak BIH  za iduću fazu, a to je dobivanje kanidatskog statusa – istaknuo je Zvizdić.

Ustvrdio je kako očekuju da u najbržem mogućem vremenu završe fazu parlamentarnog usvajanja tih zakona i da se institucijama Unije „već do polovine ove godine pojavimo s kredibilnim zakonom i da BiH dobije kandidatski status“.

Zvizdić je pojasnio kako nastoje usvojiti dovoljan broj mjera i strategija koje će 'nam omogućiti da se kredibilno pojavimo pred institucijama Europske komisije i Europske unije i zatražimo kandidatski status'.

- Dakle, osim ova tri zakona o kojima danas pričamo vrijedno je podsjetiti da smo prije tog realizirali šest, sedam prioriteta koji su unutar margina 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije za BiH – kazao je Zvizdić.

Podsjetio je kako su tako održani izbori u Mostaru, potom formiran  parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, usvojena strategija za reformu javne uprave na razini Vijeća ministara, entitetskih vlada i Brčko distrikta BiH, usvojen akcijski plan za reformu javne uprave, usvojena  strategija za ratne zločine, ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj.

Pored toga, Zvizdić je naveo kako ima i drugih mjera i aktivnosti koje radi Vijeće ministara BiH.

Predsjedateljica Kluba zastupnika SNSD-a u ZD PS BiH Snježana Novaković Bursać kazala je kako su na današnjem sastanku usuglasili odgovarajuću metodologiju za koju vjeruje da će ih približiti ispunjavanju određenih zadataka, potprioriteta.

SNSD je otvoren i ima namjeru primijeniti konstruktivan pristup, posebice kada su u pitanju zakonska rješenja koja će doprinijeti ambijentu političkom, ekonomskom i društvenom.

Osvrnula se i na važnost gore spomenutih zakona koje treba usvojiti te istaknula kako je za SNSD jako bitno da u onomu čemu sudjeluju bude funkcionalno, provedivo i usklađeno s ustavnom strukturom jer, kako je kazala, 'previše je bilo pokušaja koji nas nisu odveli u funkcionalan status'.