Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je danas uvjerenje da će u nadolazećem razdoblju biti izvršene izmjene Izbornog zakona BiH.

Upitan o izmjenama Izbornog zakona BiH Čović je izrazio uvjerenje da će biti završena priča o ovoj temi jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti.

"Imamo odluku Doma naroda, imamo podnešen zahtjev što se tiče vitalnog nacionalnog interesa, a ono na što ne možemo utjecati je odluka Ustavnog suda BiH i vremenski okvir. Ja bih volio da se što prije donese kao takva, vjerujem da će ona biti pozitivna u onom smislu kako ja vidim. Nakon tog odgovora imat ćemo daljnju proceduru. U svakom slučaju ja sam uvjeren da taj posao moramo završiti sa sadržajem koji smo mi predali ili nekim sadržajem koji će uvažiti interes da jedan narod drugom ne bira predstavnike", rekao je Čović.

Kako je kazao, "mi ćemo svakako nakon izbora 2018. godine morati mijenjati Ustav BiH i oko presuda suda u Strassbourgu".

"Ovim smo željeli izbjeći bilo kakve probleme oko izbornih procedura u desetom mjesecu 2018. godine. Nadam se da ćemo mi sa svim kolegama koji danas misle drugačije naći odgovarajuće rješenje. Postoji jako puno modela, mi smo predložili jedan", istaknuo je Čović.

Prema njegovim riječima, važno je da predstavnici bošnjačkog naroda ne biraju predstavnike hrvatskog naroda.

Čović je kazao da bi bilo naivno da su izašli sa svojim prijedlogom, a da nisu osigurali neki plan B ili C.

Odgovarajući na pitanje o tome da li treba Dayton 2 Čović je kazao da je siguran da postoje puno onih koji vjeruju da današnja vlast svojim ponašanjem pokazuje da država ne može normalno funkcionirati, međutim, on misli drugačije.

"Nedostaje nam unutarnja stabilnost koja bi omogućila da na entitetskim i drugim razinama donosimo zakone kako bi sve agende koje smo sami sebi postavili reformske mogli izvršiti. Ne vjerujem da će biti Dayton 2", naglasio je Čović.

Poručio je da će se globalno mnoge stvari mijenjati u sljedećih šest mjeseci.

"BiH moramo sačuvati u jednom mirnom ozračju i istovremeno transformirati odnose svojim dogovorom uz pomoć prijatelja", dodao je Čović.