Nakon gotovo godinu dana skrivanja uhićen je Mehmed Tutmić, optuženik za organiziranje terorističke grupe i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, saznaje Žurnal. Uhićenje su izvršili pripadnici SIPA-e. Mehmed Tutmić uhićen je u petak navečer u trenutku kada je boravio u svojoj kući u selu Orahovica u zeničkoj općini. Kako saznaje Žurnal, u trenutku uhićenja imao je automatsku pušku.

Podsjetimo, tijekom pretresa njegove kuće krajem kolovoza ove godine, policija je pronašla 2 kg plastičnog eksploziva, sporogoreći štapin, automatsku pušku, 1000 metaka i jedan ručni raketni bacač – RPG !?

Mehmed Tutmić je na ratištima Sirije bio od srpnja 2013. do kolovoza 2014. godine gdje je i teško ranjen. U vremenu prije odlaska u Siriju Tutmić je, prema obavještajnim podacima, posjećivao područje Gornje Maoče gdje je negirao zakone BiH. Inače je okarakteriziran kao osoba agresivnog ponašanja.

Tužiteljstvo BiH ga je zajedno sa još 11 osoba optužilo za podršku terorizmu i pripadnost paravojnim formacijama. Nakon što se od listopada prošle godine nije odazivao sudskim pozivima za ročišta, njegov predmet je izdvojen, a potom i raspisana tjeralica.

Skrivao se na području Zenice i Maglaja, te šumama nadomak sela Orahovica. Žurnal je već pisao kako postoje službene zabilješke u kojima svjedoci navode kako je Mehmed Tutmić poručio da se živ neće predati. U trenutku uhićenja nije pružio otpor.