Ponuda koju je izraelski investitor dostavio prošloga tjedna Vladi Federacije BiH sadržana je na 114 stranica. U njoj su sadržani svi planovi potencijalnog investitora za idućih 15-ak godina. Jedan od problema predstavnicima Vlade FBiH je i taj što je ponuda na engleskom, pa je najavljeno kako će im trebati određeno vrijeme dok se sve prevede na jezike konstitutivnih naroda.

Poznajući brzinu rada vlasti, jako je moguće da Aluminij ode u stečaj dok oni prevedu 114 stranica engleskog jezika, ali o tome drugom prilikom, piše Pogled.ba.

Ono što nudi izraelski investitor je početno ulaganje od 50 milijuna eura. Ono bi poslužilo za pokretanje proizvodnje koje košta oko 25 milijuna eura, dok bi ostalih 15 milijuna eura bilo uloženo u procese maksimalnog povećanja učinkovitosti i kako se navodi u ponudi, zaštite okoliša od procesa koji se događaju u proizvodnim halama tvornice.

Ono što je prava priča jeste ulaganje od 160 milijuna eura koji bi trajalo od 2023. godine do 2033. godine. U tih deset godina bile bi uvođenje nove tehnologije u proizvodnju, povećanje proizvodnih kapaciteta, uvođenje novih proizvodnih linija, dok bi bila udvostručena proizvodnja u Anodama.

Milijun eura ulaganja je planiran i u tešku mehanizaciju, te milijun eura za izgradnju novog skladišnog prostora za sirovine.

Ovo je samo ukratko što je izraelski investitor službeno ponudio za ugašenu mostarsku tvornicu. Predstavnici Vlade FBiH nisu bili zadovoljni ponuđenim, što je rezultiralo odlaskom izraelskog investitora iz BiH. Kasnije su predstavnici Vlade FBiH pokušali smiriti stanjem izjavama kako se ponuda tek treba analizirati, ali je pitanje može li se šteta koju su napravili više ispraviti.

S druge strane, ponude koju je arapski investitor trebao dostaviti za Aluminij još uvijek nema. I vjerojatno je neće ni biti jer upućeni tvrde kako se radi samo o pokušaju bošnjačke političke elite da iz priče o Aluminiju izbaci izraelske investitore. To što bi još skoro 400 ljudi moglo završiti na ulici izgleda da ne zanima nikoga.