Vlada FBiH donijela je uredbu kojom je utvrđena osnovna naknada za održavanje javnih cesta pri registraciji vozila koja će biti 30 KM, piše Večernji list BiH. Uredbom se određuje visina godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a ona se izračunava tako što se saberu iznos osnovne naknade i korektivni koeficijent.

Naknada kao javni prihod

Osnovna naknada za sva vozila iznosi 30 KM, a korektivni koeficijent, ovisno o kategoriji vozila, za mopede je 1,20 KM, za putničke automobile do 1001 kubičnog metra zapremine 1,60, a za vozila do 1600 kubika dvije KM. Za autobuse će se na osnovnu naknadu plaćati koeficijent od 3,75 do 22,70 KM, a za teretna vozila od 1,83 do 36 KM. Naknada za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila predstavlja javni prihod i značajna financijska sredstva koja su namijenjena za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta u Federaciji BiH i koja u ukupnoj masi javnog prihoda namijenjenog za financiranje javnih cesta čine 27,65 posto. U obrazloženju je navedeno da je prošlogodišnja uredba donijela negativne učinke i smanjenje javnog prihoda u odnosu na ranije razdoblje. Također, uredba nije bila usklađena s klasifikacijom motornih i priključnih vozila sukladno smjernicama EU te su bili određeni problemi u njezinoj praktičnoj primjeni, a nije bilo ni adekvatne kontrole. Donesena uredba ima za cilj zaustavljanje trenda opadanja ovog značajnog prihoda namijenjenog financiranju javnih cesta na način da je visina naknade za mopede, motocikle i putnička vozila uvećana, dok je visina naknade za autobuse, teretna motorna vozila i priključna vozila vraćena na iznose prije donošenja uredbe. Također, uredba je sada usklađena s trenutačno važećom klasifikacijom motornih i priključnih vozila prema smjernicama EU. Građani su i do sada plaćali velike iznose prilikom registracije vozila, od kojih je samo mali dio išao na tehnički pregled, samo osiguranje vozila, dok su se plaćale i vodne naknade, odnosno naknade za zaštitu voda, zaštitu okoliša, cestarine te razni drugi troškovi.

Velik novac od registracije

Tako je, primjerice, nedavno Prvi.tv objavio kako entiteti na registraciji vozila zarađuje ogroman novac, a većina ljudi uopće nije upoznata s tim što sve plaća prilikom registracije auta. Tako su uzeli podatke kako su u 2014. u BiH registrirana 921.643 cestovna motorna vozila. Za primjer su uzeli golf II. Za zaštitu voda građani plate 20 KM. To znači kako je država uzela 18,4 milijuna maraka za zaštitu voda kroz registraciju automobila. Prilikom svake registracije se plaća i 21 KM za zaštitu okoliša. U prijevodu, građani daju 19,3 milijuna maraka za zaštitu okoliša svake godine kroz registraciju automobila. Prilikom svake registracije vozila plaćate 50,1 KM cestarine, što znači da je samo za ceste plaćeno 46,1 milijun KM. A tu su i naljepnice, porezi, pomoć - informacije i sl. Riječ je o velikom novcu, a građani se i dalje voze po lošim i opasnim cestama.

Večernji list