Najmanje sedam osoba je ubijeno, a mnogi su ranjeni u napadu na autobus koji se kretao prema koptskom samostanu u Egiptu, prenose agencije iz Egipta pozivajući se na izjave očevidaca i arhiepiskopa.

Nitko još nije preuzeo odgovornost

Vjernici su ubijeni kada su naoružani muškarci otvorili vatru na autobus kojim su se vozili prema mjestu Minya, oko 200 kilometara južno od glavnog grada Kaira, javlja dopisnik agencije France Presse.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad. Napadi na kršćansku manjinu kopte koji čine deset posto stanovništva od 100 milijuna Egipćana bili su česti zadnjih godina.

U ofenzivi "Sinaj 2018." dosad je ubijeno 450 džihadista

U svibnju prošle godine, naoružani muškarci ubili su 28 koptskih hodočasnika među kojima je bilo mnogo djece, a ubijeni su također u Minyi dok su se vozili autobusom. Egipat je tada odgovorio na napad za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država (IS) zračnim napadima na džihadističke logore u susjednoj Libiji.

Egipatski ogranak IS-a aktivan je na poluotoku Sinaj gdje redovito napada pripadnike sigurnosnih snaga, osobito otkako je vojska svrgnula s vlasti islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2014.

IS je također napadao kršćane i natjerao desetke obitelji da napuste to područje početkom prošle godine. U veljači je vojska započela veliku ofenzivu "Sinaj 2018." protiv džihadista na Sinaju i tvrdi da je u toj operaciji dosad ubila 450 džihadista.