Ministarstvo vanjskih poslova BiH je po nalogu ministrice dr Bisere Turković formiralo Krizni stožer koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu.  

Prema posljednjim informacijama, najmanje devet bh. državljana se nalazi u Afganistanu, a na osnovu prijava Ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na otvorenim kanalima komunikacije.

Informacije o broju bh. državljana se kontinuirano ažuriraju.  

Krizni stožer u suradnji s Ambasadom u Pakistanu već poduzima intenzivne aktivnosti kako bi se pronašle i razmotrile sve moguće opcije za evakuaciju u suradnji savlastima Islamske Republike Pakistan, SAD-a, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih država, a za čije su kompanije radili bh. državljani.  

Ambasador BiH u IR Pakistan Sakib Forić je u kontaktu s vlastima Pakistana koji je ponudio pomoć u evakuaciji.  

Također, koordiniraju se diplomatske aktivnosti sa ambasadama BiH u Washingtonu i Londonu, kako bi se osigurala suradnja i pomoć država koje, također, evakuiraju svoje državljane iz kriznog područja.

Ministrica Turković je, također, uputila i pisma ministrima vanjskih poslova SAD-a, Pakistana, Velike Britanije, Njemačke i Norveške u kojem traži pomoć i suradnju u evakuaciji bh. državljana iz Afganistana.  

Krizni stožer će, kako je zaključeno, djelovati sve dok se i posljednji bh. državljanin, koji za to iskaže želju, ne evakuira iz kriznog područja.  

MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju na koju građani BiH ili članovi obitelji mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni.