Mnogo je dobrih razloga gajiti vlastito povrće. Međutim, ne spadaju sva povrća u model ekonomičnog vrta. Pogledajmo koje biljke je zahvalno gajiti, ne samo zbog zdrave ishrane, već i velike uštede u novčaniku.

Nema ništa ljepše od domaćeg, svježeg povrća. Osim što je zdravije, apsolutno ste sigurni što konzumirate, a tu je i neusporedivo bolji ukus. Međutim, pojedino povrće je skupo za uzgoj, dok drugo nije.

Kada kažemo da je neko povrće isplativo, to ne znači nužno najjeftinije. Umjesto toga, poredili smo troškove uzgoja povrća kod kuće s njegovom cijenom u trgovini. Najbolja ilustracija je uzgoj usjeva poput graška.

Većini domaćih vrtlara bi bilo ekonomičnije kupiti smrznuti grašak u supermarketima, nego da kupuju sjeme, troše vrijeme na uzgoj, još više vremena na ljuštenje, a onda i struju na zamrzavanje. Međutim, ako želite svjež grašak, teško ćete ga naći u trgovinama. Rijetko ga ima i na pijacama i tada se razgrabi brzinom svjetlosti, po dosta višoj cijeni, čak i neoljušten.

Kako prepoznati ekonomično povrće

Čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odabira ekonomičnog povrća za uzgoj uključuju:

–  Koliko vas košta da uzgajate određeno povrće, a koliko ono košta u trgovini.

– Je li  vrijedno da vam zauzme prostor u bašti – na primjer, krumpir, bundeva, lubenica se lako uzgajaju, ali zauzimaju mnogo više prostora od ostalog povrća. Ako vam je bašta mala, pametnije je odlučiti se za biljke koje zauzimaju manje prostora, može više njih da stane i skupe su u prodavnicama.

– Uzgoj standardnih ili rijetkih sorti – uzgajanje ljubičaste paprike jednako košta kao gajenje žute. Ako ste radoznali i volite nove ukuse, boje i oblike, shvatit ćete da je ovo povrće koje štedi novac, jer ta ista egzotika (čak i ako može da se kupi) u trgovinama papreno košta.

– Vrijeme je novac, zato se fokusirajte na povrće s kratkom vegetacijom. To će vam omogućiti da s istog mjesta u toku sezone dobijete više biljaka.

Uobičajeno povrće koje štedi novac

Ako tražite isplativo povrće za uzgoj kod kuće ili u bašti, možete da probate sljedeće vrste:

Brokoli – osim centralne ruže razvija i manje cvasti na bočnim izdancima, koje se postepeno beru i mogu se iskoristiti, navodi Gardeningknowhow. Ono što vjerojatno niste znali, LISTOVI BROKOLIJA ne samo da su jestivi, već su i veoma zdravi. Zapravo, označeni su kao superhrana, a pričamo o velikoj lisnoj masi.

Začinsko i ljekovito bilje – ako gajite višegodišnje bilje, poput majčine dušice, matičnjaka ili mente imat ćete svake godine berbu, a ne treba ponovo da ih sadite.

Zelena salata – uzastopna sjetva sjemena salate osigurava kontinuiranu berbu tijekom cijele sezone.

Grašak – redovno ga berite kako biste potakli dodatnu proizvodnju, a ako još odaberete sortu graška koja podnosi sušu, ekonomičnost je zagarantirana.

Paradajz – ako odaberete stare sorte, imat ćete paradajz koji ne može da se kupi u prodavnicama.

Blitva, spanać, rotkvica – lagani su za uzgoj, izdržljivi i mogu da se gaje u proljeće i na jesen.

Rukola – jednom je posadite, pustite da procvjeta i sama će da se rasije. Sigurno znate da je preskupa u prodavnici, a ako svake godine pustite par biljaka da procvjetaju  – imat ćete je doživotno.

Ovo su samo neke ideje, a sigurni smo da ćete s ovim načinom razmišljanja pronaći svoje najekonomičnije povrće i imati bolje iskorištenje prostora i izdašniju berbu, prenosi Agrosavjet.com