Nema dvojbe, Ljubušak Dubravko Grgić najbogatiji je zagrebački Hercegovac, a da je tome tako potvrdilo je i posljednje izvješće tjednika Lider koje ga je uvrstilo na vrh ljestvice najimućnijih stanovnika Hrvatske.

Grgić je inače po odlasku iz rodnog kraja u Zagrebu završio Pravni fakultet, no na početku studija nitko nije mogao ni pretpostaviti kako će daleko dogurati pošto je na prijemnom ispitu bio predposljednji, piše Dnevno.hr.

Tijekom studija Grgić je stanovao u jednom zagrebačkom hotelu, a po završetku studija zapošljava se u odvjetničkom uredu svojeg oca Mirka u Ljubuškom. Otac se uglavnom bavio naplatom autošteta od osiguravajućih kuća, a svoje usluge nije naplaćivao unaprijed već po završetku postupka radeći na postotak.

Na Grgića je izvršen atentat

Do rata je u njegovom uredu radilo 15-ak odvjetnika u prostoru od tisuću kvadrat. Taj vrlo unosan posao Grgići su radili do početka devedesetih nakon čega sa skupinom dioničara Grgić sudjeluje u osnivanju Euroherc osiguranja. Premda su imali problem s priznavanjem zelene karte istu tvrtku s istim sastavom dioničara osnivaju i u Hrvatskoj, a Euroherc ubrzo uspjeva preuzeti klijente drugih osiguravajućih kuća pošto su u startu davali 50 posto popusta.

Tvrtka ubrzano raste i proširuje se kupnjom Jadranskog osiguranja. Početkom 2000-ih od Miroslava Kutle kupuju Mediteran osiguranje, a par godina kasnije i Atlas osiguranje od Hrvoja Petrača. U 2005. godini Grgić postaje predsjednik koncerna Agram koje je već tada imalo prihode od skoro tri milijarde kuna. No, događaj koji mu je zasigurno obilježio život odvio se 1999. godine u Ljubuškom kada je na njega pokušan atentat. Nakon toga s obitelji seli u Zagreb, gdje nakon života u stanu s obitelji odlučuje kupiti kuću na Tuškancu izazivajući lavinu negativnih reakcija u javnosti zbog dvadesetak stoljetnih stabala srušenih tijekom gradnje.

Nekretnine vrijede 12 milijuna eura

Uz Grgića je svo to vrijeme bila njegova supruga Mladenka, Hercegovka koja je odrasla u Slavonskom Brodu. Par se upoznao u Zagrebu gdje je i ona studirala pravo, a roditeljskim stopama krenulo je i njihovo troje djece. I oni su naime završili pravo te svi rade u obiteljskoj tvrtki u kojoj je Mladenka izvršna direktorica za međunarodne štete i predsjednica NO Euroherc osiguranja. Strast prema luksuzima obitelj Grgić ni ne pokušava skriti, voze se u skupocjenim automobilima, a javnost se svojedobno bavila njihovim luksuznim jahtama, posebice jahtom Aqgram vrijednom 50-ak milijuna eura.

Procjenjuje se da Grgić danas posjeduje nekretnine vrijedne oko 12 milijuna eura, puši cigarilose, organizira druženja za svoje suradnike, piše Dnevno.hr.

Premda se politički deklarira kao ljevičar politički je blizak i s lijevima i s desnima, a njegova oca Mirka povezuje se s bivšim komunističkim sustavom. U medijima se spominjao i zbog navodnih poreznih utaja koje su se pripisivale njegovom Eurohercu, ali ništa od toga nije dokazano. Protiv njega je tijekom sukoba s Hanfom i Antom Samodolom dignuto stotinjak prekršajnih prijava zbog nepravilnosti u njegovom poslovanju, no ni sa time se ništa nije dogodilo. Dapače, Grgićevo bogatstvo procjenjuje se na oko 200 milijuna eura.