Najbogatiji Kinez Jack Ma planira preuzeti dionice posrnulog talijanskog diva Milana s ponudom od 700 milijuna dolara, pišu talijanski i engleski mediji. Ma želi ući na velika vrata na europsko nogometno tržište tako što će privoljeti Silvija Berlusconija da mu proda svoje "omiljeno čedo".

Time bi najvjerojatnije završila Milanova rezultatska agonija i otvorila se nova trijumfalna era velikog milanskog kluba. Ma je krezovski bogat, njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 25 milijardi dolara. Osnivač je jedne od najvrjednijih svjetskih tvrtki Alibabe i suvlasnik je peterostrukog uzastopnog prvaka Kine Guangzhoua Evergrandea.

U vlasništvu njegove Alibaba grupe, među ostalim, nalazi se kineska najveća društvena mreža Weibo, te nekoliko maloprodajnih internetskih servisa. Kinez namjerava odmah kupiti 70 posto dionica milanskog kluba prije nego što u sljedećih godinu dana preuzme kompletan paket i postane stopostotni vlasnik, a potom namjerava upumpati stotine milijuna u stvaranje momčadi koja bi bila kadra osvojiti najveće trofeje.

Sada je na potezu Berlusconi, dugogodišnji vlasnik kluba pod čijim vodstvom su „rossoneri“ ostvarili najveće uspjehe. Berlusocni je kupio Milan 1986. i od tada je milanski klub osvojio rekordnih 28 trofeja, od toga pet naslova prvaka Europe i osam naslova talijanskog prvaka. No, posljednju titulu prvaka Italije i ujedno posljednji veliki trofej osvojio je 2011. Od tada talijanskim nogometom suvereno vlada torinski Juventus, koji je osvojio pet uzastopnih naslova prvaka, dok Milan u posljednje vrijeme ne uspijeva izboriti niti nastup u Ligi prvaka.

Ostarjeli Berlusconi očito više ne može ili ne želi ulagati u Milan kao prije i stoga je realno očekivati da uskoro dođe do promjene vlasnika ili barem dokapitalizacije kluba. Talijanski mediji intenzivno o tome spekuliraju u posljednjih nekoliko mjeseci. Talijanska liga srozala se na najniže grane u posljednjih četrdesetak godina i njezini klubovi gotovo očajnički traže poslovne partnere na Dalekom istoku. Primjerice, utakmica talijanskog Superkupa prošle godine odigrala se u Šangaju.

Spekulira se da je Marcelo Lippi jedna od poveznica kineskog milijardera s Milanom. Lippi je svojedobno trenirao Maov klub Guangzhou Evergrande i spominje se kao budući direktor Milanovih sportskih operacija. Informacija da Ma ulazi u Milan izazvala je val oduševljenja među rezigniranim navijačima Milana koji su posljednjih godina prinuđeni gledati kako njihov nekoć veliki klub tone u prosječnost. Ako Berlusconi doista proda Milan Mau, može se očekivati njegov brzi povratak na veliku scenu. Ma bi već sutra mogao biti za Milan ono što je Berlusconi bio sredinom 80-tih - spasitelj i preporoditelj.

Milan je pred prekretnicom – ili će se nastaviti agonija ili će Berlusconi prepustiti klub mlađim i financijski moćnijim poduzetnicima. Povijest će ga pamtiti kao jednog od najvećih predsjednika svih vremena, vjerojatno najvećeg uz Santiaga Bernabeua, no biologija je neumitna i nitko joj se ne može oduprijeti, bez obzira na broj plastičnih operacija.