Osnivač Amazona i najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos je skupa sa suprugom MacKenzie Bezos pokrenuo humanitarni fond koji će pomagati beskućnicima i osnivati predškolske ustanove u siromašnim zajednicama. Bezos je u fond donirao dvije milijarde dolara.

Prema Bezosovoj objavi na Twitteru, njegova humanitarna organizacija nazvana “Day One” usredotočit će se na dvije inicijative: prva će pratiti rad neprofitnih udruga i svake godine financijski nagrađivati one koje budu radile najbolji posao zbrinjavanja mladih obitelji bez doma.

Druga inicijativa će kreirati mrežu visokokvalitetnih predškolskih ustanova. Viziju mu je dala neprofitna organizacija “Mary’s Place” u Seattleu, prenosi Liberal.hr.

Koristit ćemo isti set principa kakvim vodimo Amazon. Najvažniji među tim principima je jedinstvena i intenzivna briga za kupce. Tretirat ćemo svako dijete kao našeg kupca, napisao je Bezos na Twitteru.

S osobnim bogatstvom od 164 milijarde dolara (prema Bloombergovom indeksu milijardera), osnivač Amazona i vlasnik Washington Posta konačno je ušao na velika vrata u svijet filantropije.

Njegovo bogatstvo je samo ove godine naraslo 65 milijardi dolara zahvaljujući rastu vrijednosti dionica Amazona. Dosad je donirao financijsku pomoć Princeton sveučilištu i Fred Hutchinsonovom centru za istraživanje raka.

Njegova aktivnost u filantropiji bila je dosad slabija od onoga što su radili (ili još uvijek rade) Bill Gates, čija je humanitarna organizacija najveća na svijetu, i Warren Buffett, koji je obećao da će pokloniti veći dio svoga bogatstva.

Bezos je lani na Twitteru tražio od pratitelja i fanova savjet kako bi mogao najbolje pomoći nekome “ovog trenutka”.

Zainteresiran sam za projekte koji ispunjavaju hitne potrebe odmah, ali koji također imaju trajni utjecaj, rekao je svojevremeno. Dobio je hrpu različitih prijedloga, a izgleda da je dosad tražio rješenje koje smatra najboljim.

Nije čudo što najbogatiji čovjek svijeta postaje ozbiljni filantrop, rekao je David Callahan sa stranice Inside Philantropy, te dodao: Kad imate toliko bogatstvo, jedino što možete učiniti jest da ga poklonite…osim ako želite da vam ga vlada uzme kroz poreze.

Zanimljivo je da mnogi prozivaju Bezosa da je “majstor za izbjegavanje poreza” jer je registrirao tvrtku u Luksemburgu pa ne plaća porez na dobit SAD-u.

Do prošle godine Amazon nije plaćao ni porez na prodaju (američka verzija PDV-a, ali drugačija s obzirom da svaka savezna država ima svoju tarifu).

Budući da je “sales tax” baziran na mjestu prodavaonice, a Amazon radi na internetu, onda nije morao plaćati “sales tax” nijednoj državi. Zbog toga ga je često prozivao Donald Trump, a s njime se slaže i ljevičar Bernie Sanders koji je nedavno predstavio u Senatu prijedlog zakona “Stop Bezos” koji bi “trebao ispuniti rupe koje Bezos koristi da izbjegne plaćanje poreza SAD-u“.

Čini se kao da bi oni novac, koji Bezos donira beskućnicima i za pomoć siromašnoj djeci, radije vidjeli u rukama Trumpove administracije. Bi li država bolje upravljala s te dvije milijarde dolara ili Bezosova humanitarna organizacija? Preostaje nam da vidimo.

(www.jabuka.tv)