Obitelj Walton, osnivači najveće svjetske tvrtke prema prihodima, u četvrtak je postala bogatija za 11,6 milijardi dolara, javlja CNBC.

Najbogatija obitelj na svijetu postala je još bogatija nakon što je Walmart u četvrtak objavio najbolju prodaju u posljednjih deset godina. Ukupno bogatstvo obitelji Walton poraslo je za 11,6 milijardi dolara i sada iznosi 163,2 milijarde.

Obitelj Walton nalazi se na prvom mjestu Bloombergove ljestvice najbogatijih sa 64 milijarde dolara više od druge obitelji na popisu. Waltoni su u svibnju u bogatstvu pretekli Jeffa Bezosa, Billa Gatesa i Warrena Buffeta. Tjedan dana kasnije, Walmart je šestu godinu zaredom dospio na prvo mjesto ljestvice Fortune 500. S prihodima od 500,3 milijarde dolara, Walmart se nalazi na vrhu godišnjeg popisa najvećih američkih tvrtki.

Walmart je na popis Fortune 500 dospio najmanje 24 puta od prve objave časopisa 1955. godine, a više od pola od 24 puta bio je na prvom mjestu.

Osnivač Walmarta Sam Walton prvu je trgovinu otvorio u Arkansasu 1962. godine. U nekoliko desetljeća posao se toliko proširio da sada ima više od 12.000 trgovina. Sam i Helen Walton imali su četvero djece (Rob, John, Jim i Alice).

Sam Walton umro je 1992., John Walton umro je 2005., a Helen je umrla 2007. godine. Preostalo troje djece vlasnici su oko 50 posto dionica Walmarta i sa svojim obiteljima još uvijek vode poslovanje tvrtke.