Njemačka vlada primorana je zakrpati enormnu proračunsku rupu od 17 milijardi eura, zbog čega su donijeli veliki paket štednje, a on je izazvao velike prosvjede poljoprivrednika. No mjerama štednje pogođene su i druge društvene skupine, a među njima su i primatelji socijalne pomoći

Nezaposleni građani u Njemačkoj primaju socijalnu pomoć (Nijemci je zovu Bürgergeld, u slobodnom prijevodu - građanska naknada) u iznosu od prosječno 563 eura za samca. Unatoč stalnim upozorenjima da dolazi do čestih zloupotreba ovog mehanizma, socijalna pomoć iz godine u godinu raste, a u 2024. godini predviđen je prosječan rast od čak 61 euro, piše bavarski javni servis BR.

Trenutačni propisi određuju da osoba koja više puta odbija prihvatiti posao ponuđen na burzi može ostati bez ove naknade na dva mjeseca, uz to da država nezaposlenima, čak i kad ukine naknadu, i dalje plaća grijanje i stanarinu. Ako nakon ta dva mjeseca država opet ponudi posao, a građanin ga odbije, naknada mu se može ponovo uskratiti na isti period, no ne i trajno ukinuti. Čak i u takvoj situaciji građanin ima pravo na saslušanje pred ministarstvom rada, koje može uvažiti njegovu osobnu situaciju i vratiti mu naknadu, što se u nezanemarivom broju slučajeva i događa.

Novi plan predviđa mogućnost trajnog ukidanja naknada koje bi trebalo pogoditi nekoliko skupina korisnika. Prema aktualnim podacima, tek tri posto od 5,5 milijuna korisnika građanske naknade je sankcionirano djelomičnim uskraćivanjem pomoći, i to većinom zato što se nisu redovno javljali na burzu. Gotovo 4 milijuna njih može se zaposliti - oko milijun i pol primatelja građanske naknade su djeca.

Ministar procijenio uštedu od 170 milijuna eura

Savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD) izračunao je da bi ukidanjem ove mjere država mogla uštedjeti 170 milijuna eura, što je tek jedan posto ukupne proračunske rupe. Ministarstvo rada kaže kako će rezovi prije svega biti usmjereni na one koji potpuno odbijaju raditi ukidanjem beneficija građanima za one koji odbijaju raditi. Kao dodatnu mjeru uštede Ministarstvo rada planira uvesti 75 eura naknade koju su primali građani koji su pristali na stručno usavršavanje ili prekvalifikaciju - dakle, ne samo nezaposleni. Na ovaj način planira se uštedjeti još 100 milijuna eura.

Kao i u većini drugih tema, ni oko ove teme ne postoji jedinstvo u njemačkoj 'semafor koaliciji'. Zamjenik čelnika stranke Zelenih u Bundestagu, Andreas Audretsch, podsjeća na presudu Saveznog ustavnog suda iz 2019., koji je odbio pokušaj ukidanja građanske naknade, obrazloživši svoju odluku tvrdnjom 'da minimalna razina egzistencije u Njemačkoj mora biti zajamčena u svakom trenutku'. Savezna vlada tvrdi da je to osigurano plaćanjem smještaja i grijanja onima koji odbijaju raditi, no posljednju riječ o ovoj temi ipak će imati zastupnici Bundestaga.

Tportal