Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja pojačani nadzor nadležnih inspekcija na terenu, uz podršku dodatnog broja federalnih inspektora u cilju učinkovitog djelovanja na disciplinu građana i gospodarskih subjekata po pitanju primjene obvezujućih mjera suzbijanja širenja koronavirusa.

U prethodnom vremenu intenzivirani su inspekcijski nadzori u nargila barovima i drugim ugostiteljskim objektima, sa stajališta sanitarnih uvjeta i pridržavanja higijensko-epidemioloških mjera gdje su zabilježena pretežna kršenja i izricanje prekršajnih naloga, povodom nenošenja ili nepravilnog nošenja maski, neodržavanja fizičke distance te pitanja dezinfekcije i dezobarijera, uglavnom na području Sarajevske, Unsko-sanske i Srednjobosanske županije.

Federalni inspektori su od početka srpnja izvršili 447 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je izdato 26 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 48.000 KM.

Inspekcijski nadzori daju rezultate u smislu ozbiljnosti subjekata nadzora na terenu, ali je, kako je iz FUZIP-a priopćeno, dominantnija bojazan od financijske sankcije u odnosu na bojazan od prijeteće zaraze.

Prema zapažanjima iz županijskih kriznih stožera, prethodno je zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih osoba s većim brojem zaposlenih, te su u prethodnom tjednu vršene usmjerene kontrole po pitanju poštivanja obvezujućih mjera iz kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih osoba koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.

Po uputama epidemiologa u Sarajevskoj županiji, u prošlom tjednu su izvršene kontrole kod velikog broja subjekata, kao što su službe nekoliko sarajevskih općina, javna poduzeća, javne ustanove i druge institucije, studentski centri, ali i drugi potencijalno rizični gospodarski subjekti koji zapošljavaju veliki broj radnika.

U idućem vremenunastavljaju se aktivnosti i kontrole, kako u ostalim sarajevskim općinama, tako i u uredskim prostorijama drugih subjekata.

Prilikom vršenja navedenih kontrola većinom je zaključeno pridržavanje obvezujućih mjera unutar radnih prostorija, ali i u nekolicini slučajeva potreba za ispravkom nedostataka kod kriznih planova pripravnosti.