Brzo gubljenje kilograma može negativno uticati na srce, smatra profesor sa Sveučilišta Akdeniz Omer Bayezid, javlja agencija Anadolija.

Povišena tjelesna temperatura uslijed infekcije i visok krvni tlak također negativno utječu na srce.

"Prebrzo gubljenje kilograma može izazvati srčani udar. Kilograme treba gubiti pod nadzorom liječnika, kao i u skladu sa stanjem srca", rekao je Bayezid i dodao da prije bavljenja bilo kojim sportom, treba obratiti pozornost na dvije stvari.

"Treba provjeriti da li to odgovara srčanim mišićima, kao i da li je bavljenje sportom rizično za srce. Oni koji se odluče baviti sportom bez da provjere krvne žile, kao i oni slabih srčanih mišića, susreću se sa većim rizikom od smrti. Zbog toga je neophodno da se te osobe bave sportom uz određeni nadzor", smatra Bayezid i dodaje kako oni koji imaju problema sa srcem i krvnim žilama, mogu obavljati fizičke aktivnosti kao što su šetanje, vožnja bicikla, plivanje, odnosno one aktivnosti koje ih neće pretjerano opteretiti.

Bayezid dodaje i kako srce osoba tjelesne težine od 60 kilograma ne radi na isti način kao srce osoba težine 80 kilograma. On upozorava da pretilost također nepovoljno utiče na srce, ali da treba postupno postizati željenu težinu uz konsultacije sa ljekarom. (bljesak.info)