U srijedu 20.12.2023. godine održana je 35. sjednica Općinskog vijeća općine Prozor-Rama, na kojoj se između ostalog našla točka „Davanje suglasnosti na kupovinu nekretnina u svrhu razvoja poduzetništva u općini Prozor-Rama.“ Radi se o nekretninama koje su bile u vlasništvu bivše tvornice Dekorativa iz Prozora, a koje je kupio Rama-tex od  UniCredit banke.

Nakon kupovine navedene nekretnine Općinsko vijeće Prozor-Rama 2017. godine donosi Odluku o dodjeli grant sredstava za zapošljavanje po Programu pokretanja novog pogona proizvodnje tekstilnih proizvoda „Rama-tex“ Prozor - Rama. 

Odlukom se daje potpora upošljavanju novih 55 djelatnika sukladno Programu poticaja za zapošljavanje, u visini od 8.000,00 KM po jednom radniku; ukupno do 440.000,00 KM, uvećanu za iznos od 2.500,00 KM po jednom radniku na ime naknade za period obuke.

Donošenjem ovakve Odluke, danas se s pravom može reći da je općina Prozor-Rama kupila gore navedene nekretnine proračunskim sredstvima.  

Davanje suglasnosti načelniku na kupovinu nekretnina (iznos od 1.200.000 KM) u svrhu razvoja poduzetništva u općini Prozor-Rama, ponovo se kupuju iste nekretnine i ponovo proračunskim sredstvima, ali danas u mnogo većem iznosu, pod krinkom razvoja poduzetništva. Dakle, naša općina dva puta proračunskim novcem kupuje iste nekretnine, a pogon Rama tex  se gasi.

Kada se zna činjenica da je Rama-texu odobreno preko 2 miliona poticaja za zapošljavanje iz proračuna općine Prozor-Rama, jasno je da se ne radi ni o kakvom razvoju poduzetništva, nego o čistoj prevari i bezobraznom  izvlačenju novaca od ramskog naroda.

Kupljene prostorije ostaju prazne, a pojedinci stječu ogromnu financijsku korist. Ovakvi postupci zahtijevaju uključivanje  ovlaštenih istražnih organa.

Uzimajući u obzir danas usvojene izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu i usvojeni prijedlog proračuna za 2024. godinu, očigledno je cilj vladajućih da što više ljudi napusti Ramu, da kroz netransparentno, a u nekim slučajevima i nezakonito trošenje javnog novca, izvuku što veću imovinsku korist za sebe i svoje stranačke podanike.

Uvidom u proračun vidljivo je da se svake godine u proračunu povećava rashod za zaposlenike, a razlog tome je nesustavno i netransparentno zapošljavanje od strane vladajućih. Uglavnom se zapošljava bliža rodbina političkog vrha Ramske narodne stranke (HDZ 1990) i pripadnici struktura navedenih političkih opcija.

Porazna je činjenica da su u prvi razred osnovnih škola upisana 42 učenika (ne tako davno samo jedna škola je imala više upisanih), da je puno mladih napustilo Ramu i da se mnogi spremaju da je napuste. Dok vladajući svoju politiku predstavljaju kao politiku spašavanja Rame, ono što Rami stvarno treba je spašavanje od njihove politike.

OO HDZ BiH Ram